maandag 30 januari 2012

Mooi einde van Leidse Jazzweek 2012

Ook op de laatste dag van de Leidse Jazzweek is het weer kiezen met pijn in het hart. In de Q-Bus is vanmiddag de finale van de Leiden Jazz Award 2012 en in de Waag is 50ste en laatste tenorbattle en een optreden van Licks & Brains. Na zes voorrondes valt de keus dan toch op de Q-Bus. Maar gelukkig was de Leidse Glibber in de Waag!De zes finalisten spelen in omgekeerde volgorde, dus gitarist Philip Czarnecki bijt de spits af. Hij laat mooi eigen werk horen en is vingervlug op de gitaar. Zowel de stukken als het spel zijn aangenaam afwisselend.
Daarna is het de beurt aan de Hongaar Soso Lakatos op de sax, die een veel beheerster geluid laat horen dan in de voorronde. Een nummer van Monk, een mooie ballad en een eigen stuk met duidelijk Hongaarse invloeden. Alles klopt hier vandaag en hij heeft een prachtig geluid!
Vervolgens speelt pianist Jusin Min een prima set met deels eigen werk. Het is veelzijdig en soms heel lyrisch en hij gebruikt de (iedereen) toebedeelde 20 minuten optimaal.
Eran Har Evan speelt zowel akoestische als elektrische gitaar en is de tweede geweldige gitarist vandaag. Vingervlug en met zowel standards als eigen werk. Klinkt prachtig.
Indrukwekkend is het optreden van Thomas Maasz, een veelzijdig pianist. Dan weer ingetogen, dan weer uitbundig. Eén nummer speelt hij helemaal solo, prachtig! Zou weleens in de prijzen kunnen vallen, won vorig jaar tenslotte ook al de Zoetermeer Jazz Award 2011.
De winnares van de eerste voorronde, zangeres Esther van Hees, is de hekkesluiter en zingt met veel variatie. Vooral de rustiger nummers zijn geweldig. Goede frasering en veel communicatie met het publiek. Deed ook al mee aan de Zoetermeer Jazz Award 2011 en werd daar toen derde.
Dan volgt de jurering van de (dit jaar voor het eerst) persprijs en natuurlijk de vakprijs. In de tussentijd speelt David Sancho, winnaar Leidse Jazz Award 2011, met zijn trio nog een set. Prachtig ontsporen, wat is die toch gegroeid sinds vorig jaar!
Uiteindelijk gaat de persprijs unaniem naar Thomas Maasz, maar de hoofdprijs gaat (niet unaniem) naar Soso Lakatos. Uit handen van Lakenhal directeur Meta Knol ontvangt hij een cheque van € 1000 en een glas-sculptuur van Royal Leerdam. En natuurlijk een optreden tijdens de Leidse Jazzweek 2013!
Maar aan alles komt een eind, ook aan deze meer dan geslaagde Leidse Jazzweek, het was wel drie weken genieten inclusief de voorrondes. En dan tot slot is er nog een optreden van het Karel Boehlee Trio in De Twee Spieghels met naast Karel Boehlee op toetsen, Hans van Oosterhout op drums en Robin Koerts op bas.
Een combinatie van jazzstandards en verjazzde popnummers. Verrassende versies van bijvoorbeeld Come Together en I Shot The Sheriff. Sinds die Fender Rhodes in De twee Spieghels staat speelt is Karel Boehlee hier zowat iedere week. Geweldig!

LINKS:
Philip Czarnecki
Soso Lakatos
Jusin Min Trio
Eran Har Even
Thomas Maasz trio
Q-Bus
Karel Boehlee
Hans van Oosterhout
Robin Koerts
De Twee Spieghels
Leidse Jazzweek

Geen opmerkingen: