donderdag 26 januari 2012

Zesde dag Leidse Jazzweek kent veel hoogtepunten

Een van de hoogtepunten van de Leidse Jazzweek is altijd de kroegentocht, traditioneel op woensdag, maar dit jaar verplaatst naar de donderdag. Geen probleem, er staat vandaag zoveel geprogrammeerd dat er toch wel een kleine kroegentocht in zit.
Want bij de studentenvereniging Quintus heeft Summer Jazz het Winterfestival geprogrammeerd. En dat begint gelijk goed met Euro Cinema met Tim den Heijer (gitaar), Niels Piay (drums), Dennis Orsel (bas) en Rob Schepens (Hammond). Geweldige soul-jazz-funk!
Tijdens de tweede helft van het optreden hebben ze niemand minder dan Susanne Alt op saxofoon gestrikt. Het was al een dampend optreden, nu raakt het echt aan de kook. Ze spelen veel nummers van hun cd Ten-4!, een echte aanrader.
In de pauze even langs de stampvolle De Twee Spieghels waar Aizu net begonnen is. Met zangeres Zosja El Rhazi, gitarist Lucas Meijers, bassist Theo Balbig en drummer Daniel van Dalen spelen ze mooie standards, de sfeer is uitstekend en hopelijk komen ze nog snel eens terug in De Twee Spieghels.
Want even verderop in De Burcht zijn inmiddels Jan van Duikeren's Fingerprints van start gegaan. Met Jesse van Ruller op gitaar, Manuel Hugas op bas, Martijn Vink op drums, Ronald Kool op de Fender Rhodes en natuurlijk de born-again-Leidenaar Tom Beek op sax en natuurlijk Jan van Duikeren op trompet. Een echte supergroep met muzikanten die we de afgelopen jaren in diverse bezettingen al vaker zagen, nu verenigd in dit geweldige sextet. Genieten!
Dan snel weer terug naar Quintus want daar wacht nog een verrassing in de vorm van de jonge band Bruut! Met Maarten Hogenhuis (sax), Folkert Oosterbeek (Hammond), Thomas Rolff (bas) en Felix Schlarmann (drums). De laatste zagen we al vaker in De Twee Spieghels met Iman Spaargaren of Mischa van der Wekken, de eerste vorig jaar met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest in Haarlem, met The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble op de Jazzdag in Rotterdam en in 2010 nog tijdens de Hofjesconcerten in Leiden met Reinier Baars.
De verwachtingen zijn hooggespannen en wat blijkt? Ze maken die helemaal waar! Fantastische soul-surf-punk-jazz om het maar een naam te geven. Hou deze jongens in de gaten, gaan we nog veel van horen vooral als op 9 februari hun eerste cd verschijnt. Kijk niet raar op als ze rond die tijd in DWDD staan, zo'n band is het wel!
Tot slot van het Summer Jazz Winterfestival staat Knobsticker op het programma, Music For The Discotheque heet het, met veel show en effecten. Na al die fantastische muziek van vanavond is dit een beetje mosterd na de maaltijd en niet helemaal ons ding. Het is mooi geweest voor vanavond, een avond met drie enorme varrassingen in de vorm van Euro Cinema & Susanne Alt, Fingerprints en Bruut!. En voor donderdag staat er weer zoveel moois op het programma. Wat is die Leidse Jazzweek toch geweldig aan het worden!

LINKS:
Euro Cinema
Susanne Alt
Summer Jazz
Aizu
De Twee Spieghels
Jan van Duikeren
Tom Beek
Jesse van Ruller
De Burcht
Bruut!
Maarten Hogenhuis
Felix Schlarmann
Folkert Oosterbeek
Thomas Rolff
Knobsticker
Leidse Jazzweek

Geen opmerkingen: