zaterdag 14 januari 2012

Heel groots eerbetoon aan Hunky Dory

Leiden kent meer dan 200 café's en dat er af en toe één verdwijnt is niet zo verwonderlijk, dat is dan over en voorbij, jammer, we zoeken wel een andere uit. Maar dat is niet zo in het geval van Hunky Dory het leuke muziekcafé in de Vrouwensteeg, zowel muzikanten als bezoekers hadden er een speciale band mee, het is weg en we missen het. Vandaar dat er vanavond een Tribute to Hunky Dory plaatsvind in de Q-Bus.
Maar liefst acht optredens door allemaal muzikanten die regelmatig in Hunky Dory speelden, te beginnen met Willem Bodhi met zijn sixties en seventies popcovers. En de toon is gelijk gezet, het publiek zingt vrolijk mee met Sunny Afternoon. "Jammer dat aan alle goede dingen een einde komt" zegt Willem en daar is iedereen het mee eens.
Het zijn allemaal optredens van 25 minuten met pauzes van hooguit 10 minuten, dus de vaart zit er goed in. Ook bij het optreden van Pam MacBeth en Chris Koenen die de country-zijde van Hunky Dory laten horen. Met veel bekende nummers, maar ook weer het mooie eigen nummer Hole in My Soul.
Als vervolgens Rob Baars aan zijn optreden begint is de Q-Bus helemaal vol, er kan niemand meer bij! Overigens spelen alle muzikanten belangeloos mee, heeft de Q-Bus de ruimte en de techniek belangeloos ter beschikking gesteld en gaat de opbrengst van deze avond naar Sjors en Flo, eigenaar en bedrijfsleider van Hunky Dory. Trots op Leiden!
Dan is het tijd voor het grotere werk als Little Boogie Boy met Frans Heemskerk op toetsen, Robbie Carree op drums, Aad van Pijlen op bas en Wouter Kiers en Nicko Christiansen op saxen het podium op gaan. Dat is dus echt knallen!
Hoe belangrijk een café als Hunky Dory is wordt duidelijk gemaakt door SugarBoy & The Sinners. Inmiddels een gevestigde naam in de blueswereld, maar ooit klein begonnen in Hunky Dory, dat dus een plaats was voor beginnend talent om podiumervaring op te doen. Nu staan ze hier in de Q-Bus als eerbetoon aan het vertrouwen dat Sjors ooit in hun stelde.
In Hunky Dory speelden ook af en toe internationaal bekende artiesten waarvan vanavond Steve Conte de vertegenwoordiger is. Hij speelt solo nummers van zijn laatste cd, maar eindigt het optreden met een spetterende versie van Pills van de New York Dolls waar hij van 2004 tot 2010 deel van uitmaakte.
Hunky Dory kende ook vaste muzikanten zoals Mr. Boogie Woogie die er om de twee weken op donderdag was. Mooie Fats Domino medley op verzoek van Sjors en er volgen meer verzoekjes uit het publiek dat daarbij massaal meezingt.
Een andere vaste bespeler was natuurlijk Men in Blues, iedere zondagavond speelden ze er. Met Chris Koenen op gitaar en zang, Aad van Pijlen op bas en zang, Robbie Carree op drums en Frans Heemskerk op toetsen. Aangevuld met Wouter Kiers en Nicko Christiansen op saxen, dat is dus helemaal genieten!
En terwijl de eerste tonen van het onvermijdelijke en altijd geweldige Temptation worden ingezet komen presentator Fons Delemarre, Sjors en Flo het podium op om muzikanten en publiek te bedanken voor een onvergetelijk café en een onvergetelijke avond.
Daarna speelt Flo nog mee op mondharmonica en tenslotte wordt de lichtbak die altijd voor het raam van Hunky Dory hing en nu in de Q-Bus staat symbolisch uitgezet. Het is nu echt voorbij, Hunky Dory is niet meer en dat is eeuwig zonde. Het einde van een (veel te kort) tijdperk, maar een memorabele avond, dat dan weer wel.

LINKS:
Hunky Dory
Willem Bodhi
Pam MacBeth
Little Boogie Boy
Frans Heemskerk
Wouter Kiers
Nicko Christiansen
SugarBoy & the Sinners
Steve Conte
Mr. Boogie Woogie
Men in Blues
Q-Bus

Geen opmerkingen: