maandag 30 januari 2012

De tien grootste verrassingen van de Leidse Jazzweek

Na tien dagen Leidse Jazzweek even de balans opmaken. In totaal zo'n 40 optredens in tien dagen kort of helemaal gezien, de sfeer was geweldig, het weer zat heel erg mee en de muziek was goed tot groots met een tiental plezierige verrassingen. Dat begon de eerste dag al meteen met de mooie Zuid Amerikaanse klanken van Brancka en Jeen Rabs.
Ook het optreden van Karel Boehlee en Joris Roelofs op de derde dag was heel bijzonder, bijna sacraal. Prachtige improvisaties! Mooie zondagmiddagmuziek.
Misschien niet zozeer het muzikale hoogtepunt, maar zeker het theatrale, was het optreden van het Canadese gezelschap LODHO met een programma rond de muziek van Tom Waits in de Leidse Schouwburg. Leuk dat deze foto uiteindelijk in het Leids Nieuwsblad terecht kwam, op de voorpagina nog wel!
Indrukwekkend was ook het optreden van Euro Cinema en Susanne Alt tijdens het Summer Jazz Winterfestival bij studentenvereniging Quintus. Het was alweer de zesde dag en het programma werd steeds drukker.
Want ook Jan van Duikeren's Fingerprints speelde deze avond in De Burcht een schitterend concert. Met Jesse van Ruller, Manuel Hugas, Martijn Vink, Ronald Kool en Tom Beek.
En bij Quintus speelde vervolgens nog Bruut! de sterren van de hemel met hun aanstekelijke soul-surf-punk-jazz. Kan niet wachten tot hun eerste cd uitkomt op 9 februari!
Op de zevende dag van de Leidse Jazzweek werd ook de Waag een vaste factor. En dat begon meteen goed met de Bart Wirtz Electric Band. Boeiende jazzrock, fusion en blues, en een mooie afsluiting met zangeres Zosja. Twee dagen later herhalen ze dat nog eens extra lang in De Twee Spieghels.
Later in de Waag ook nog de Auratones met Thijs van Leer als gast op Hammond, fluit en zang. Een verrassende en zeer goed uitpakkende combinatie, enkele Focus hits ontbreken niet, de cd van deze samenwerking verschijnt komende zomer.
Dan de negende dag van de Leidse Jazzweek, tellen is echt een probleem in Leiden: duo's bestaan uit drie mensen, trio's uit vier en een week duurt blijkbaar tien dagen. Gelukkig is het altijd meer! Mooie optredens van Azure Hiptronics en de Bart Wirtz Electric Band en een uitsmijter met Bruce James en Bella Black in De Twee Spieghels. Stonden eerder deze avond in de Waag, nu hier een mooie afterparty. Donderdag (overmorgen) staan ze nog eens in de Q-Bus, aanrader!
En als fantastische afsluiting was er dan nog het inspirerende optreden van het Karel Boehlee Trio met Hans van Oosterhout en Robin Koerts op de tiende en laatste dag.
Het is ondoenlijk het hoogtepunt van de week aan te geven, maar Bruut! en Jan van Duikeren's Fingerprints en de winnaar van de Leiden Jazz Award Soso Lakatos maakten veel indruk.

LINKS:
Brancka
Jeen Rabs
Karel Boehlee
Joris Roelofs
LODHO
Euro Cinema
Susanne Alt
Jan van Duikeren
Bruut!
Bart Wirtz
Auratones
Bruce James
Bella Black
Leidse Jazzweek

Geen opmerkingen: