woensdag 25 januari 2012

Voer voor Tom Waits fans

De Leidse Jazzweek is al een tijdje bezig, maar moet officieel nog steeds beginnen. Zo'n festival kan niet zonder sponsoren en vanmiddag wordt een overeenkomst getekend tussen Jazzstad Leiden en Grolsch, die de komende drie jaar het festival financieel ondersteunt. Met van rechts naar links Ronald Schmidtz van Grolsch, Ruud Visser (LVC, secretaris Jazzstad Leiden), Eric van ’t Groenewoud (voorzitter Jazzstad Leiden) en Jacques Boonekamp (drankengroothandel Boonekamp). Een belangrijk moment voor de continuiteit van de Leidse Jazzweek.
De ondertekening is in restaurant Dende, waar de tentoonstelling Wall of Soul even later wordt geopend. Een deel van de soul platenhoezen uit de verzameling van André Verboon siert de wanden van het restaurant. Dat vraagt om een toost en daar is de 'swing bottle' van Grolsch natuurlijk uitermate geschikt voor.
Het avondprogramma van de Leidse Jazzweek beloofd iets bijzonders te worden, allereerst omdat dit ons eerste bezoek aan de Leidse Schouwburg is, maar vooral door het optreden van L'Orchestre d'Hommes-Orchestres of kortweg LODHO. Een bont gezelschap Canadezen die een programma rond de muziek van Tom Waits neerzetten dat er zijn mag.
Het is een groots en meeslepend en af en toe hilarisch stuk muziektheater, dat vooral gebaseerd is op het meer donkere, ruigere werk van Tom Waits. Muzikaal benaderen ze zijn muziek heel goed, met een belangrijke rol voor de gitarist als motor van het geheel. De versie van Cold Water is om in te lijsten, en dat doen ze dan ook. Na de pauze krijgen we ook nog een stukje DeZurik (Cackle) Sisters te horen met onder andere een jodelversie van Old Man Tucker.
Het programma eindigt met het nummer Lucky Day in een gigantisch spektakel, hier wordt nog even alles uit de kast getrokken. En dan is het voorbij, een staande ovatie, een kleine toegift en diep onder de indruk verlaten wij de Leidse Schouwburg.
Januari belooft een echte Tom Waits maand te worden met dit optreden van LODHO en twee optredens van Ladyface. Aanstaande zaterdag nog te zien in buurtcentrum De Kooi tijdens het open podium.

LINKS:
Jazzstad Leiden
Restaurant Dende
LODHO
Leidse Schouwburg
Leidse Jazzweek

Geen opmerkingen: