donderdag 12 januari 2012

De lat ligt hoog bij de Leiden Jazz Award vanavond

De tweede voorronde van de Leiden Jazz Award in De Twee Spieghels begint ontspannen met een mooi optreden van gitarist Thijs de Klijn samen met pianist Erik Brouwer. Het is een prettig en lichtvoetig duo, dat een mooi half uur muziek neerzet. Voornamelijk bestaand werk, maar ook een eigen stuk. Beetje introvert, dat wel, maar dat kan ook de spanning zijn.
Als tweede staat pianiste Vera Marijt op het programma, met Robert Jan van Straalen op drums en Steve Zwanink op bas, een prima koppel dat gisteren ook al hier stond bij Dimitri Elegheert. Mooi ingetogen lounge jazz van deze uitstekende pianiste die we vorig jaar nog met de Daniel Clason Band bij Zoetermeer Jazz zagen. Mooie mix van bestaande nummers, eigen werk en eigen arrangementen.
En nu we het toch over Zoetermeer Jazz hebben, de Award werd daar vorig jaar september gewonnen door het Thomas Maasz trio en dat is dan gelijk de derde groep hier vanavond. Met solist Thomas Maasz op de piano, Marijn van der Ven op bas en Robin van Rijn op drums. Ze spelen een korte set, 20 minuten waar 30 is toegestaan, maar krijgen het café wel muisstil met hun lyrische spel. Body & Soul, Lush Life en Dance of the Infidels knallen eruit.
En dan is het weer tijd voor de prijzen. De publieksprijs gaat vanavond naar Vera Marijt en dat betekent een flinke fles bier van de sponsor. Een db-meter bepaalt overigens wie de publieksprijs krijgt, en Vera is opgetogen, terecht.
Dan volgt de uitslag van de jury die de mooie eigentijdse toon van Thijs de Klijn waardeert, de mooie aanslag en klankkleur van Vera Marijt prijst en Thomas Maasz een complete, creatieve pianist noemt met een punctuele timing. Uiteindelijk wint Thomas Maasz deze tweede vooronde, zei het net iets minder overtuigend dan Esther van Hees gisteren. Het niveau is hoog en de verschillen zijn klein.

LINKS:
Vera Marijt
Thomas Maasz trio
Leidse Jazzweek
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: