vrijdag 27 januari 2012

Zevende dag Leidse Jazzweek begint met opening ervan, is dat niet een beetje vreemd?

Voordat de jazz begint is er eerst weer een RAP op donderdag met een lezing 'Bevroren muziek' door auteur Christiaan Weijts over zijn in oktober 2012 te verschijnen roman Euforie over de zieleroerselen van Johannes Vermeer, een Leids architect. Klinkt heel interessant.
En natuurlijk is er ook muziek bij het RAP door gitarist Arthur Ebeling en bassist Ronald de Jong. Veelzijdig repertoire van pop tot country en van rockabilly tot jazz.
Vandaag begint de Leidse Jazzweek aan haar zevende dag met alweer een opening ervan. Afgelopen vrijdag werd de week al geopend in de Q-Bus, het Winterfestival gisteren zag zichzelf ook als opening ervan en nu dus de opening van het programma in de Waag. Zal vast wel een goede verklaring voor zijn, maar het lijkt me een aandachtspuntje voor volgend jaar.
Maar afgezien daarvan was het weer helemaal goed, om te beginnen met de Bart Wirtz Electric Band met Bart Wirtz op sax, Tim Eijmaal op gitaar, Eric Hoeke op drums en Arto Boyadjian op bas. Het begint als behoorlijk abstracte fusion die gaandeweg het overgaat in steeds swingender jazz en blues. Tijdens de laatste twee nummer komt Zosja (gisteren nog in De Twee Spieghels) meedoen en laat ze zich van een hele andere kant horen. Mooie versie van Lenny Kravitz' My Mama Said!
Ondertussen is ook de kroegentocht in volle gang dus tijdens de ombouw even kijken bij De Twee Spieghels. Bijna klaar om een foto te maken, het is een beetje druk hier, begint de pauze. Straks nog maar eens proberen, dan maar naar De Burcht, maar ook hie kom je er niet zomaar in, lange rij voor de deur. Straks nog maar eens proberen.
Terug in de Waag speelt inmiddels de winnaar van de Leidse Jazz Award 2011 David Sancho met zijn trio. Die heeft het afgelopen al vaker opgetreden in De Twee Spieghels, met altijd mooie trance-jazz. Natuurlijk ontbreekt de versie van U2's One ook nu niet. Mooi optreden, veel speelplezier en elkaar steeds lekker uitdagen.
In de volgende pauze in de Waag valt er nu met enige moeite valt wel binnen te komen in De Burcht waar Licks & Brains speelt met gasten Frank Montis en Lodewijk van Gorp. Deze big band is altijd goed en ook nu vlamt het weer met nummers als The Truth en Sunny. Maar erg druk is het wel.
Dat is het ook in De Twee Spieghels waar het Mental Trio speelt, bestaande uit Robin Koerts op bas, Arthur Flink op trompet en Jeroen Vrolijk op drums. Robin en Arthur spelen hier wel vaker met z'n twee├źn en dat is altijd al genieten, maar nu met een drummer erbij klinkt het nog beter.
Terug in de Waag beginnen net de Auratones te spelen met Bart Wirtz als vervanger van Rolf Delfos (die met Licks & Brains in De Burcht staat) en met Thijs van Leer als speciale gast op Hammond, fluit, melodica en scattend. Ze spelen vooral nummers van hun deze zomer te verschijnen cd waar Thijs ook aan meewerkte. En natuurlijk kan een nummer van Focus niet ontbreken, dus Sylvia is ook van de partij.
Thijs van Leer is helemaal op dreef achter zijn Hammondorgel waar nog steeds de naam Focus op prijkt. En de Auratones, we zagen ze voor het laatst in 2009, ook tijdens de Leidse Jazzweek in de Waag, zijn natuurlijk altijd goed!
Op de terug weg toch nog even langs Studio de Veste, want behalve De Burcht en De Twee Spieghels speelt de kroegentocht zich ook nog af in 36 andere kroegen. Hier staat Ungawa weer prima te spelen net zoals eerder deze maand in Zoetermeer. Genieten dus, maar ondertussen is het ruim vrijdag geworden en morgen is er weer een dag, naar huis dus na weer een geweldige avond.

LINKS:
Christiaan Weijts
Arthur Ebeling
Ronald de Jong
RAP architectuurcentrum
Bart Wirtz
Tim Eijmaal
Eric Hoeke
Zosja
Licks & Brains
Frank Montis
Lo van Gorp
De Burcht
Robin Koerts
Jeroen Vrolijk
De Twee Spieghels
Auratones
Ungawa
Studio de Veste
Leidse Jazzweek

Geen opmerkingen: