zaterdag 28 januari 2012

Dag negen van Leidse Jazzweek met veel ups en een enkele down

Vandaag een strak schema voor de Leidse Jazzweek én het Open Podium Leiden Noord, alles komt altijd tegelijk. Om te beginnen is er de jaarlijkse presentatie van BplusC in de Waag. Is vooral leuk voor de familie die komt kijken en luisteren naar wat de jeugd er van maakt, maar er is ook altijd een optreden van het Jazzensemble o.l.v. Anja Nielsen. Leuk optreden met diverse standards van Blue Skies tot Route 66.
Dan naar De Twee Spieghels waar Thelonius 4 speelt. Zagen we al eens eerder bij Hot House in De Burcht, maar dat is al meer dan een jaar geleden. Toch is er sinds die tijd weinig veranderd, de muziek van Thelonius Monk op een heel toegankelijke manier gespeeld. Leuk om weer eens te horen. Aan het verslagje van 20 november 2010 valt weinig toe te voegen.
Dan even tijd om een hapje te eten en snel weer naar de Waag waar om 20.30 uur Azure Hiptronics gaat spelen. Maar dat valt tegen, want het is al negen uur eer de band begint, niet dat de band te laat is, maar is een foutje van de organisatie. Maar het is altijd weer interessant wat Pierre-François Blanchard (toetsen), Rogier Schneemann (gitaar), Luciano Poli (bas) en David Barker (drums) laten horen. Sinds ze Hiptronics aan hun naam hebben toegevoegd hebben ze ook versterking gekregen van Driftkikker (electronica) en Marijke Verkaart (VJ), maakt het optreden alleen maar interessanter. Er staan nog meer verrassingen op de agenda, maar door het te late beginnen dát helaas gemist.
Want bij het Open Podium Leiden Noord staat Act of Mutiny een drietal nummers te spelen die gelijk worden opgenomen voor hun nieuwe cd die in mei moet verschijnen. Zijn ondertussen oude bekenden want zagen ze al vaker in o.a. De Twee Spieghels. Mooie versie van Bateau l'Arrivé!
Daarna volgt een optreden Ladyface & Friends, een verkorte versie van hun huiskamerconcert twee weken geleden. Maar als wel vaker hier staat het geluid weer slecht afgesteld, de bas is te hard, de accordeon te zacht, nee twee weken geleden klonk het allemaal veel beter. Jammer, en aan de band ligt het niet. Als het optreden dan ook nog ingekort wordt omdat het programma ervoor wat is uitgelopen is het tijd om te gaan.
Naar De Twee Spieghels waar de Bart Wirtz Electric Band met Bart Wirtz op sax, Tim Eijmaal op gitaar, Eric Hoeke op drums en Arto Boyadjian op bas net aan hun laatste set zijn begonnen. Donderdag ook al gezien in de Waag, maar hier gaan ze helemaal los. Iedereen geniet, het publiek in het stampvolle Café én de band!
En dan zou het afgelopen zijn voor vandaag, maar nee, er steken opeens geruchten op over een afterparty in De Twee Spieghels. En inderdaad, het duurt even, maar dan spelen Bruce James en Bella Black nog een set. Stonden eerder op de avond nog in de Waag, nu dus hier. Heerlijke souljazz van Bruce James en hartverscheurende blues van Bella Black. If Something is Wrong with My Baby gaat door merg en been. Zo mooi!
Het liep vandaag niet helemaal zoals gedacht, jammer voor ons, Azure en Ladyface, maar de optredens in De Twee Spieghels maakten dat allemaal meer dan goed.

LINKS:
Thelonius 4
Azure Hiptronics
Act of Mutiny
Ladyface
Bart Wirtz
Tim Eijmaal
Eric Hoeke
Bruce James
Bella Black
Leidse Jazzweek
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: