dinsdag 10 januari 2012

Voorrondes Leiden Jazz Award goed van start

Het is weer zover, de Leidse Jazzweek start binnenkort en dat betekent dat deze en volgende week in totaal zes voorrondes voor de Leiden Jazz Award worden gehouden in De Twee Spieghels.
De spits wordt afgebeten door gitarist Dimitri Elegheert (met Furmi Gomez op sax, Steve Zwanink op bas en Robert Jan van Straalen op drums), maar het gaat bij deze award om de solist, niet om het geheel, hoe belangrijk dat ook is. Dimitri is een vingervlugge gitarist met een mooie techniek en laat in het derde nummer horen dat hij ook een goede componist is.
De optredens duren een half uur, dus je hebt weinig tijd om je te bewijzen, maar zangeres Esther van Hees doet dat uitstekend. Met Robert van der Padt op piano, Tom Nieuwenhuijse op drums en Marijn van der Ven op bas wordt het een wervelend optreden, maar dat was te verwachten na wat we van haar zagen tijdens de Zoetermeer Jazz Award 2011, waar ze op de derde plaats eindigde.
De derde kandidaat is bassist Torben Schug en dat is altijd moeilijk, want een bas is nu niet bij uitstek een instrument dat domineert. Met Efraim Schulz op drums, Thomas Goralski op piano en Nico Maas op gitaar probeert hij er toch wat van te maken. Als hij halverwege de contrabas inruilt voor een basgitaar gaat het beter, maar is toch moeilijk concurreren met bijvoorbeeld een uitstekende gitarist.
Behalve dat de jury bepaald wie er door mag naar de volgende ronde is er ook een publieksprijs en die is voor Esther van Hees. Ze is er blij mee!
En ja, het was geen echte verrassing, ook de jury zag in Esther de beste solist van de avond. Dus we zien haar de 29ste terug in de Q-Bus voor de finale. De Jury roemde daarbij haar loupzuivere zang en goede communicatie met het publiek.

LINKS:
Dimitri Elegheert
Torben Schug
Leidse Jazz Week
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: