donderdag 19 januari 2012

Nog even en de laatste voorronde zit er op

Net als alle vorige dagen zijn er weer drie solisten die hun kunsten laten horen. Het begint met Tom van der Zaal op sax en begeleiding van Miguel Rodriguez op piano, Steve Zwanink op bas en Robert Jan van Straalen op drums. Ze spelen een bestaand stuk, een eigen arrangement en een eigen stuk en Tom gaat er stevig tegen aan met een mooie techniek. Het repertoire is afwisselend en de band is uitstekend op dreef. De toon is alweer gezet.
Dan volgt Erik Brouwer op de piano, met begeleing van Lennart van Dijk op bas en Thijs Bastiaans op drums. Ook hier drie stukken, iets van Brad Mehldau waarop Erik lekker freewheelt, dan een eigen stuk dat heel ingetogen en lyrisch is en tot slot een eigen arrangement van een nummer van John Coltrane. Een origineel geluid, net even een tikkie anders, mooi!
Als derde is Philip Czarnecki op gitaar aan de beurt met Christian Pabst op piano, Pat Cleaver op bas en Kaspars Kurdeko op drums. Hier alleen maar eigen werk te beginnen met een blues in f, Flues. Dan volgt een ballad die hij op deze rumoerige avond in De Twee Spieghels helemaal alleen speelt. Gewaagd, maar toch lukt het hem iedereen muisstil te krijgen, knap! Ook hij speelt nog een derde nummer en laat zien hoe vingervlug hij is.
En daar is hij weer, de grote fles Grolsch oftewel de publieksprijs. Vanavond is die zonder twijfel, de db is daar eigenlijk niet voor nodig, voor Tom van der Zaal.
De jury heeft, zoals bijna iedere avond een andere mening, Philip Czarnecki gaat door naar de finale. Omdat hij een volwassen instrumentalist is, met goede stukken en het meest compleet is volgens die jury. Waarna de winnaar nog een paar leuke stukken laat horen.
Zo, de voorrondes zitten erop, we gaan op naar de finale op zondag 29 januari, 16.00 uur, in de Q-Bus. En dat gaat wat worden, want het niveau van alle 18 musici (en hun vele begeleiders) was uitzonderlijk hoog dit jaar en de zes besten zijn nu door. Maar voor het zover is krijgen we eerst nog een overvolle Leidse Jazzweek.

LINKS:
Philip Czarnecki
Tom van der Zaal
Leidse Jazzweek
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: