woensdag 18 januari 2012

Close finish bij vierde voorronde Leiden Jazz Award

Vanavond begint de tweede reeks van drie voorrondes van de Leiden Jazz Award 2012 in De Twee Spieghels, woensdag en donderdag nog meer en zondagmiddag 29 januari is de finale in de Q-Bus.
Vanavond opent met de Poolse zangeres Agata Swieton en zij heeft een internationaal gezelschap meegenomen. Met Jin Kim op piano, Ying-Da Chen op gitaar, Inseop Song op bas en Richard Struck op drums. Ze zingt mooi, heeft een prima stem en doet zowel eigen werk als bekendere nummers, de hele opbouw van het setje is goed, maar je hebt toch het idee dat er nog meer in zit.
Dan is pianist Jusin Min aan de beurt, hij komt uit Zuid Korea, en zijn begeleiders zijn Justin van Uum op bas en Roel Meessen op drums. Ook hier een mix van eigen en bestaand werk en de band gaat er meteen vol tegenaan. Mooie opbouw van de nummers en het lukt hem het hele café stil te krijgen.
De derde kandidaat is de Australische gitarist Damien Kingston met Theo Balbig op bas en Richard Struck op drums. Damien speelt alleen maar eigen werk en dat pakt goed uit. Mooie, evenwichte composities, van ingetogen tot meeslepend, van fluisterend tot knallend. In elk geval gaat de zaal plat. Dat gaat nog moeilijk worden voor de jury.
De publieksprijs gaat vanavond naar Agata Swieton, het verschil in applaus was er niet te horen, maar een db-meter hoort zelfs de kleinste verschillen. Een close-finish, maar de fles bier gaat naar Polen!
Ook voor de jury is het lastig, het is de eerste avond dat er geen unanieme jury uitslag is, nog een close-finish dus. Maar uiteindelijk wint Jusin Min vanwege de boeiende stijlelementen en het volwassen geluid. En om dat nog even te demonstreren spelen ze als toegift een mooie versie van Autumn Leaves.

LINKS:
Agata Swieton
Jusin Trio
Damien Kingston
Leidse Jazzweek
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: