woensdag 18 januari 2012

Moeilijke keuze bij vijfde voorronde Leiden Jazz Award 2012

Niets vermoedend stap je De Twee Spieghels binnen voor alweer de vijfde ronde van de Leidse Jazz Award 2012. Blijkt er opeens een jurylid te ontbreken, of MuziekGezien dat dan maar wil invullen. Dat doe je dan, maar dat heeft natuurlijk wel invloed op dit verslag.
Als eerste speelt saxofonist Soso Lakatos met Liya Grigoryan (piano), Ties Laarakker (bas) en Stefan Franssen (drums). Geweldig optreden, toon, timing, frasering, alles klopt. Doorloopt vele muziekstadia van hardbop tot pop en speelt wel heel veel noten, maar technisch is het perfect!
Tweede kandidaat is gitarist Richie Reichgelt met Miguel Rodriguez op piano, Steve Zwanink op bas en Jimmi Hueting op drums. Hij begint opmerkelijk met een aangepaste versie van I Love Music van de O'Jays, waarbij de soulgroove verjazzed is. Wat opvalt is het warme geluid en de goede techniek en natuurlijk het mooie samenspel. Ook het eigen nummer klinkt prima, dat gaat nog moeilijk worden om een winnaar aan te wijzen.
Tenslotte is er nog pianist Alex Koo met Thomas Rolff op bas en Attilla Gyarfas drums. Ook hij speelt een weergaloze en afwisselende set met eigen en bestaand werk. Bij Waar Ooit Water Was hoor je het water stromen, bij een slaapliedje blijf je wakker en een nummer over blote voeten knalt er uit!
Het niveau vanavond is weer heel hoog, de verschillen klein en de publieksjury stuurt Richie Reichgelt met de bierfles naar huis.
De jury is er eigenlijk best wel snel uit, want hoewel het niveau van alle drie hoog is en het samenspel bij iedere groep geweldig is, springt Soso Lakatos er toch net even bovenuit vanwege zijn fraaie toon, mooie frasering en het brede spectrum van hardbop met elementen van pop en Hongaarse invloeden. Tijdens de toegift gaat hij helemaal los, zonder wedstrijdstress speelt het toch nog lekkerder.

LINKS:
Soso Lakatos
Richie Reichgelt
Alex Koo
Leidse Jazzweek
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: