zaterdag 4 februari 2012

Boeiende contrasten vandaag

Op deze koude maar zonnige zaterdag staan er twee concerten op het programma. Om te beginnen het Koorn Meijer Kwintet in De Twee Spieghels met Tinus Koorn (mondharmonica), Evelien Meijer (zang), Devin Brown (gitaar), Nuno Marques (bas) en Peter Jan Eusman (drums).
Degelijke jazz, met bekende standards zonder echt grote verrassingen, hooguit de aanwezigheid van de mondharmonica, hoor je toch weinig in jazz vandaag de dag. Het is ontspannen genieten van prima muziek hier in De Twee Spieghels.
Dan valt de avond en gaan we naar De Burcht waar Hot House een optreden van Bik Bent Braam heeft georganiseerd. Deze band bestaat al 25 jaar maar wij hadden ze nog nooit gezien, hoogste tijd dus, want dit is hun afscheidstournee. In de eerste set spelen ze gecomponeerde nummers die al snel uitlopen in pure improvisatie met verrassende wendingen.
Met Michiel Braam (piano), Peter Haex (tenortuba), Carl Ludwig Hübsch (tuba), Jörg Brinkmann (cello) en Wolter Wierbos (trombone).
Tijdens de tweede set is het precies andersom, er wordt begonnen met een stuk improvisatie om te eindigen met de compositie. Vooral nummers als No Bossa en Red Smut staan als een huis. Een boeiend en enerverend concert.
Met verder Eric Boeren (cornet), Angelo Verploegen (trompet) en Frans Vermeerssen (sopraansaxofoon).
Alles wordt uit de kast gehaald. Als er iemand (opzettelijk?) hoest, wordt dat gelijk een onderdeel van de improvisatie en op een gegeven moment waan je je zelfs tussen een kudde tetterende olifanten.
Met tenslotte Bart van der Putten (altsaxofoon), Peter van Bergen (tenorsax), Michael Vatcher (slagwerk), Frank Gratkowski (basklarinet) en Jan Willem van der Ham (fagot).
Het is hun afscheidsconcert dus, Exit heet het programma dan ook en wij zijn blij dat we ze op de valreep nog zien, want het is een belevenis. Toch is het misschien ook wel weer een goed moment om te stoppen, want enigzins gedateerd klinkt het allemaal wel. En we hebben er alle vertrouwen in dat we nog veel van deze muzikanten gaan horen. Niet in deze maar in andere bezettingen. In elk geval hebben wij er weer een mooie muziekdag met interessante contrasten op zitten.

LINKS:
Koorn Meijer Kwintet
Bik Bent Braam
De Twee Spieghels
Hot House

Geen opmerkingen: