zondag 5 februari 2012

Indrukwekkend optreden Kapok in De Twee Spieghels

Gisteravond hielden ze nog hun eerste cd Flatlands ten doop in Utrecht, vanmiddag staan ze voor het begin van een korte tournee door Nederland in De Twee Spieghels. Ze heten Kapok, maar MuziekGezien weet dat ze tot voor kort onder de naam Morris Kliphuis Trio opereerden. Afgelopen twee jaar nog gezien tijdens de Cum Laude concerten in Leidse hofjes. Morris Kliphuis (hoorn, cornet en Wagner hoorn), Remco Menting (percussie, piano) en gitarist Timon Koomen speelden afgelopen zomer in de Jan de Laterehof veel van hun toen net opgenomen cd en dat klonk daar veelbelovend, benieuwd naar cd én band vandaag!
En wat toen veelbelovend klonk is vandaag overweldigend! Van knallende jazzrock, tot prachtige ballades, het is allemaal schitterend. Vooral natuurlijk werk van de Flatlands cd, maar ook een enkele standard zoals Saint Thomas van Sonny Rollins. En vooral ook heel veel improvisatie. Hun muziek lijkt grenzen te verkennen, de muzikanten lijken grenzen te verleggen.
Behalve met zijn trio zagen we Morris Kliphuis de afgelopen jaren ook al met Kyteman's Hip Hop Orchestra, en onlangs nog met Eric Vloeimans en het New Rdam Jazz Orchestra in de Q-Bus. Ook Remco Menting zagen buiten het trio ook nog eind vorig jaar met het Crescent Double Quartet hier in De Twee Spieghels en in 2010 bij Jazz'in de Gracht.
De laatste tijd wel vaker heel jong jazztalent gezien en gehoord, maar die kiezen vooral voor meer funk en soul (zoals Bruut!) of afrobeats (zoals Jungle by Night). Hier is het vooral rock en een vleugje Balkan die de toon zetten. Het resultaat is in elk geval een heel oorspronkelijk en verfrissend jazzgeluid. Prachtig!
En het publiek zit grotendeels vol aandacht te luisteren, alleen achteraan de bar wordt nog een beetje gepraat, iedereen is onder de indruk. En na het laatste nummer is een daverend applaus hun deel. Er volgt nog een toegift, en dat gebeurt niet vaak in De Twee Spieghels, in de vorm van het knallende Tarantella met Morris Kliphuis op de loeiharde Wagner hoorn.
En zelfs dan nóg een staande ovatie, maar het is nu echt afgelopen. Daarna vinden de cd's gretig aftrek, het wordt een complete signeersessie! Het is altijd goed toeven in De Twee Spieghels, zeker als er livemuziek is, maar vandaag is het een pareltje, een concert dat je niet snel zal vergeten.
Komende tijd trekt Kapok nog door het land en ze zullen het hopelijk heel goed doen op allerlei jazzfestivals deze zomer, want daar horen ze thuis. NSJ eat your heart out! En koop ook vooral die cd Flatlands, zo verschrikkelijk mooi!

LINKS:
Kapok
Morris Kliphuis
Remco Menting
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: