zaterdag 29 oktober 2011

Zeldzaam mooi concert met Gilad Atzmon

We zagen hem voor het eerst bijna drie jaar geleden op het jazzfestival in Frankfurt, eerst als gast bij Soupsongs, de volgende avond een uur lang met zijn Orient House Ensemble: Gilad Atzmon. En toen wisten we het al, als die ooit nog eens naar Nederland komt dan móeten we daarbij zijn, en vanavond is het dan eindelijk zo ver in het Amsterdamse Bimhuis. Hij is een virtuoos bij alt- en sopraansax en speelt ook nog geweldig klarinet.
Samen met Frank Harrison op piano, Yaron Stavi op bas en nieuwkomer Eddie Hick op drums spelen ze vooral veel nummers van hun vorig jaar verschenen cd The Tide Has Changed.
De muziek is een mix van jazz met invloeden uit het Midden Oosten (Atzmon komt oorspronkelijk uit Israel), maar ook een nummer van Charlie Parker komt voorbij evenals een ouder nummer (20th Century), vol flarden van bekende melodien zoals It Ain't Necessarely So, Lili Marleen en Salt Peanuts, Atzmon scattend kennen we nog niet.
Het concert duurt anderhalf uur en eindigt, als altijd, met What a Wonderful World als een ode aan de vreedzame wereld die iedereen zou wensen. Het is, zoals we al verwachtten, weer een geweldig concert en het is onbegrijpelijk dat het dan ook niet uitverkocht is. Een absoluut hoogtepunt dit jaar.
Het concert begint stipt op tijd, duurt 90 minuten zonder pauze, dus om tien uur staan we al weer buiten. Op weg naar huis nog even langs De Twee Spieghels dus, net op tijd om de laatste set van Cedric Glans, Sven Rozier en gitarist Luke mee te nemen. Leuke set met standards zoals Night in Tunesia. Mooie afsluiting van een superdag vandaag!

LINKS:
Gilad Atzmon
Frank Harrison
Yaron Stavi
Eddie Hick
Bimhuis
Cedric Glans
Sven Rozier
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: