zondag 30 oktober 2011

Mooi jazzscala met Home City en Young VIPS

De middag begint alweer gelijk goed met Andreas Metzler's Home City in De Twee Spieghels. Met naast Andreas Metzler op bas ook Patrick Manzecchi op drums, Paul van der Feen op sax en Thomas Hilbrandie op gitaar. Drie sets spelen ze met in het begin een afwisseling van eigen nummers van Andraes en standards, later alleen maar standards. Maar met heel veel heerlijke improvisatie. Thomas zagen we nog niet eerder, maar hij verhuist volgend jaar van Groningen naar Leiden, dus die gaan we hier vaker zien!
In De Burcht staan vannavond bij Hot House de Young VIPs op het programma met als eerste de Clemens van der Feen Band. En ja, Clemens is een broer van Paul. Het begint wat breekbaar met nummers van hun eerste cd, maar na een tijdje komen Clemens van der Feen (bas), Harmen Fraanje (vleugel, Wurlitzer), Jesse van Ruller (gitaar) en Flin van Hemmen (drums) helemaal op gang. Ze eindigen met een nieuw nummer en dat is gelijk het hoogtepunt van hun optreden. Benieuwd naar hun volgende cd.
Het tweede optreden hier is van het Castel/Van Damme Quartet met louter eigen composities. Met Jasper van Damme op saxen, Thierry Castel op de vleugel, Sven Happel op bas en Mark Schilders op drums. De laatste zagen we al wel vaker, onder andere met Marzio Scholten, Tom Beek en Lavalu. Maar ook nog afgelopen zomer tijdens de Cum Laude concerten met, hé, alweer Sven Happel en Jasper van Damme in de regen.
Maar het gaat hier om de muziek en die is prima, geweldige muzikanten, uitstekend samenspel en prima repertoire, de goedgevulde Tuinzaal gaat uit zijn dak. Het enige wat een beetje ontbreekt is een écht eigen geluid, maar dat is een kwestie van tijd. Vraag al jaren veel saxofonisten of ze Gilad Atzmon kennen en altijd is het antwoord nee, Jasper van Damme is de eerste Nederlandse saxofonist die hem wel kent. Dus dat belooft wat!

LINKS:
Andreas Metzler
Patrick Manzecchi
Paul van der Feen
Thomas Hilbrandie
De Twee Spieghels
Clemens van der Feen
Harmen Fraanje
Jesse van Ruller
Flin van Hemmen
Castel/Van Damme Quartet
Mark Schilders
Hot House
De Burcht

Geen opmerkingen: