zaterdag 8 oktober 2011

Mooi dagje wereldmuziek in Leiden

Vandaag speelt in De Twee Spieghels de formatie Karin, Roy and Me Braziliaanse jazz, dat horen we daar niet vaak. Karin zingt, Roy speelt akoustische gitaar en Kurt Schwab (gisteren ook al op dit podium) speelt als altijd sax. Alleen de laatste twee sets gehoord, maar daarbij (gelukkig) niet het overbekende Latin werk. Een gelegenheidsformatie en het is wel soms experimenteren, maar dat mag hier, en het is een genoegen om naar te luisteren.
Van de Braziliaanse jazz is het een klein fietstochtje naar het Open Podium Leiden-Noord met als opening de Egyptische buikdansgroep van Sabouschka. Buikdansen met een missie, kijk maar eens op haar site, heel bijzonder.
Daarna het Duo Komitas met een set Italiaanse nummers deze keer. Macaroni, Mama, 'O Sole Mio, Marina, het komt allemaal voorbij en de afgeladen zaal zingt voluit mee. Raphael Martirossian (accordeon) en Maarten Witkam (zang, viool, sax en fluit) zijn helemaal op dreef.
Van Italie naar Israel is dan ook maar een kleine stap in buurtcentrum De Kooi in Leiden. De Klezmer band Nigun (muziek zonder woorden) uit Alphen aan den Rijn zet de zaal op zijn kop. De zaal klapt voluit mee.
Het lijkt wel of er steeds meer mensen van buiten de wijk naar De Kooi komen vanwege de geweldige muziek, was afgelopen mei de Oeigoerse groep Mäshräp de publiekstrekker, vandaag is het Nigun!
De avond wordt afgesloten met een Europees optreden van de nieuwe regionale band AllRound (uit Teylingen), met Laura (zang, gitaar), Nicky (gitaar), Gijs (bas) en Dion (drums). Laura is een prima zangeres en Nicky (pas 14 jaar volgens het programma!) is een talent waar we hopelijk nog meer van gaan horen.
AllRound is nu een prima rock coverband met nummers van onder andere Queen, Anouk en Kane, maar hier zit echt toekomst in, het publiek reageert in elk geval enthousiast.
Maar wat er ook gebeurt, het is vandaag in elk geval weer een mooi (wereld)muziekdagje!

LINKS:
Kurt Schwab
De Twee Spieghels
Sabouschka
Nigun

Geen opmerkingen: