zondag 9 oktober 2011

Crescent Double Quartet imponeert tijdens try-out in Leiden

Het is druk vandaag in Leiden met de muziek: Jazz on Sunday is weer begonnen in De Grote Beer met Sugarboy & The Sinners en in De Burcht speelt Amina Figarova, en in De Twee Spieghels geeft het Crescent Double Quartet een try-out voorstelling. En allemaal min of meer tegelijkertijd. Zou je allemaal willen zien, maar dat kan niet.
Sugarboy speelde vorige week nog bij De Spieghels, Amina zagen we al vaker in Brussel en Den Haag en ook het Crescent Double Quartet zagen we vorig jaar al bij Jazz'in de Gracht in Den Haag. Maar dat was toen één van hun eerste optredens, nu presenteren ze hier hun eerste cd Radio Mundial. Dus de keuze is duidelijk: De Twee Spieghels met het Crescent Double Quartet.
En dat blijkt een goede keus, want in de Gracht speelden ze nog standards in het kader van het afstuderen van Aart van Bergen, sindsdien zijn ze bij elkaar gebleven en hebben allemaal eigen nummers geschreven en op cd gezet. Het is een jazz kwartet samen met een klassiek strijkkwartet en dat kan botsen, maar ook heel goed samengaan zoals vanmiddag.
De Twee Spieghels is niet groot en als er dan 8 musici spelen is een kwart al bezet, toch is de rest van het café stampend vol, want hier speelt iets speciaals. Jazz, klassiek en wereldmuziek versmelten tot één geheel. Foto's maken is bijna onmogelijk, dus vandaar dit magere resultaat, maar de muziek is geweldig! Persoonlijk hoogtepunt is het nummer Sahara.
Eens temeer bewijst De Twee Spieghels dat het intussen een belangrijke factor in de Nederlandse jazzscene is. Wij zijn er blij mee! Het Crescent Double Quartet presenteert de nieuwe cd officieel aanstaande donderdag in De Badcuyp in Amsterdam. En dan nog even de band:
Saxofoons: Aart van Bergen
Piano: Kaan Bıyıkoğlu (Turkije)
Contrabas: Sándor Kém (Hongarije)
Drums: Remco Menting
1e Viool: Anastasija Zvirbule (Letland)
2e Viool: Anne Bakker
Altviool: Yanna Pelser
Cello: Eduard Ninot (Spanje)

LINKS:
Crescent Double Quartet
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: