zondag 9 januari 2011

Nieuwe John Buijsman weer meesterwerk


John Buijsman is een geweldige theatermaker die voorstellingen maakt over geniale en eigenzinnige kunstenaars. Eerder waren onder andere Charley Parker, Cornelis Bastiaan Vaandrager en Charles Bukowski aan de beurt, vanavond zagen we een portret van de blinde jazzmuzikant Roland Kirk in het programma Het Alziend Oor in de Rotterdamse Schouwburg.

Muziek speelt altijd een belangrijke rol in de voorstellingen van John Buijsman, deze keer meer dan ooit en had hij naast vaste componist en rietblazer Keimpe de Jong (De Nazaten) en componist/gitarist Andreas Suntrop ook Hammondorganist Arno Krijger (Mona Lisa Overdrive) en componist/drummer Arend Niks (Nieuw Niks) erbij gehaald. Zelf speelde hij op sax, dwarsfluit en mondharmonica.

Jules Deelder is verantwoordelijk voor de teksten tussen de nummers door, of was het juist de muziek die tussen de teksten doorwandelde? Dat heb je met muziektheater.
John Buijsman overtuigde meesterlijk als blinde jazzmuzikant, hij had een donkere zonnebril op, maar het leek of hij daarachter zijn ogen dicht had. Aangeefster en begeleidster Thirza Prak zorgde ervoor dat alles op zijn plaats kwam, ook John Buijsman zelf. In de finale bleek ze ook nog eens een prima zangeres.

Een optreden van John Buijsman is ons nog nooit tegengevallen en Het Alziend Oor is daarop geen uitzondering. Dit was het laatste van 5 uitvoeringen in de Rotterdamse Schouwburg, eind van dit jaar gaat het verder met een theatertour door heel Nederland in oktober tot december. Niet te missen!

LINKS:
John Buijsman
Arno Krijger
Arend Niks
Het Alziend Oor op Twitter
Rotterdamse Schouwburg

Geen opmerkingen: