woensdag 5 januari 2011

Moeilijke keuze bij tweede voorronde Leidse Jazz Award


Op de tweede avond van de voorondes van de Leidse Jazz Award in De Twee Spieghels waren er weer twee optredens. Als eerste was er het Sohlström Trio met Victor Sohlström als solist op gitaar, Moritz Götzen op bas en Christian Boguslawski op drums. Victor is een prima gitarist, speelde mooi subtiel en ingetogen, maar was duidelijk gespannen. Pas tijdens het laatste nummer van 30 minuten optreden kwam hij echt uit de verf.
Gisteren stonden deze muzikanten uit Enschede hier ook al, toen als begeleiders van Pieter van Houte.

De tweede groep was SoeterSix uit Utrecht met Yoran Aarssen als solist op alt- en sopraansax, Nienke Caljouw (zang), Panos Iliou (gitaar), Jeffrey Bollebakker (bas), Robert van der Padt (piano, staat volgende week ook nog met zijn eigen band in De Twee Spieghels) en Felipe Pipi (drums).
Een prima band met mooie versies van onder andere A Night in Tunesia (Dizzy Gillespie, een nummer dat we kennen dankzij Lambert, Hendricks & Ross), 500 Miles (Chick Corea) en Round Midnight in een eigen arrangement. Mooie solo's van de pianist en gitarist, een geweldige zangeres en eigenlijk hoorden we iets te weinig van de saxofoon. Pas in het laatste nummer kwam hij eindelijk uit de verf.

De jury, bestaande uit Anja Nielsen, Ken Vos, Huub Walter, Cees van Egmond en Eric van 't Groenewoud hadden er duidelijk moeite mee een winnaar aan te wijzen, het publiek koos uiteindelijk voor SoeterSix, de jury ging toch voor Victor Sohlström vanwege de mooie harmonische jazzsound, ondanks het iets te ingehouden spel en de niet echt overtuigende opbouw.
Yoran Aarssen verliest op punten, met de band is volgens de jury niets mis, maar de inbreng van Yoran als solist is in hun ogen te mager. En aangezien het hier om een solistenconcours gaat, wint Victor Sohlström hier terecht, maar niet echt overtuigend de tweede voorronde. Over twee weken staan ze wel in de finale in de Q-Bus.

LINKS:
Leidse Jazz Week
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: