maandag 24 januari 2011

Geweldige afsluiting van de Leidse Jazz Week


Op de laatste dag van de Leidse Jazz Week is er weer van alles te doen zoals de tenorbattle met Blood, Sweat & Kiers, Rinus Groeneveld en Boris van der Lek in De Uyl van Hoogland. Maar het cafe puilt uit, er valt niets te zien, maar het klinkt goed. Wil je iets zien van die battles in De Uyl dan moet je echt op tijd komen.
Dan eerst maar naar De Twee Spieghels waar altsaxofonist Tom van der Zaal met zijn Tigtet speelt. Ook hier was het stampvol, maar het is net pauze, veel mensen lopen dan even naar buiten en zo is het moeizaam maar mogelijk binnen te komen. Eruit blijkt later echter een probleem, dus van de battle is niets meer gekomen.

Deze keer heeft hij Miguel Rodríguez op piano, Steven Zwanink op bas en Francesco De Rubeis op drums meegenomen. Welke en hoeveel muzikanten Tom meeneemt is altijd een verrassing, vandaar ook dat Tigtet.
Bij de derde set komt tenorsaxofonist Floriaan Wempe er ook bij, als winnaar van de Leidse Jazz Award van vorig jaar speelt hij vanavond in de Q-Bus op de afterparty van de Leidse Jazz Week, dit is voor hem een lekkere opwarmer. Het is weer heerlijk boppen in De Twee Spieghels.

Daarna is er de afterparty in de Q-bus met Floriaan Wempe (net al gezien) met zijn kwartet en Darius Dante (afgelopen woensdag al gezien), én het Martijn van Iterson Kwartet in De Twee Spieghels. En omdat we er toch al zijn gekozen voor het laatste. Geen slechte keuze want het is een geweldig concert met twee sets van elk ruim een uur. Het is weer barstensvol en de band swingt als een gek. Behoorlijk up-tempo muziek met af en toe een ballad, alles eigen werk van gitarist Martijn van Iterson. Veel gitaarsolo's dus, en ook veel toetsensolo's van Karel Boehlee. De hardwerkende Frans van Geest op bas en Martijn Vink op drums ('Elfstedentocht in een uur op drums') completeren het kwartet. Allemaal ervaren muzikanten die al vaker in diverse bands zagen optreden, Martijn Vink vorige week nog met The Ploctones in De Burcht, maar nog nooit in deze samenstelling.
Het is een geweldige afsluiting van een geweldige Leidse Jazz Week 2011 die eigenlijk best wel de Leidse Jazz Maand genoemd mag gaan worden. We zagen 44 optredens gedurende 19 dagen sinds 2 januari, bijna geen dag zonder muziek!
Alle lof aan de organisatie en met name aan Hans van Polanen van het Muziekhuis/Q-Bus en Colin van Gestel van De Twee Spieghels, maar natuurlijk ook alle andere betrokkenen.

LINKS:
Tom van der Zaal
Francesco De Rubeis
Floriaan Wempe
Martijn van Iterson
Karel Boehlee
Martijn Vink
De Twee Spieghels
Leidse Jazz Week

Geen opmerkingen: