donderdag 20 januari 2011

Leidse Jazz Week eindelijke begonnen. En Hoe!


Al de hele maand was er van alles te beleven in de aanloop naar de Leidse Jazz Week, de voorrondes van de Leidse Jazz Award, de aanloopconcerten van Hot House met The Ploctones en Barnicle Bill maar vandaag ging het echt van start, met de opening door de wethouder en openingsconcerten in De Waag.
Darius Dante was de eerste act van het festival en ze speelden een mix van Funk, Soul & Pop. Swingende band met iets te weinig Jazz, maar de zaal was stampvol en de sfeer was uitstekend.

De woensdag is naast de opening ook de avond van de traditionele Kroegentocht, 37 kroegen deden er mee, dat is echt niet allemaal te doen. Eerst naar de Q-Bus waar Obaldo Dikdik een Free Jazz concert gaven. Pure improvisatie maar wel met een luisterend oor. Sloot mooi aan bij de workshop afgelopen weekend van Barnicle Bill, Samenspel in Jazz. De optredens van Obaldo Dikdik zijn altijd uniek en hoewel interessanter dan Darius Dante was de publieke belangstelling ondermaats. Zonde.

Maar in de Tuinzaal van De Burcht was het weer afgeladen vol voor het optreden van Tom Beek met de Licks & Brains Big Band. Dansbare Nu-Jazz met Tom Van Beek als meest prominente soloist. Een big band die klinkt zoals je een big band zou willen horen, strak en swingend onder de voortreffelijke leiding van Rolf Delfos.

Tijdens de pauze even naar een stampvolle De Twee Spieghels waar Lodewijk van Gorp, Ferry van Leeuwen en Nick Bult onder de noemer 3Mensies speelden. Iets te weinig jazz misschien, iets te veel pop, maar ook Robert Wyatt had ooit een hit met I'm a Believer, dus wat is er mis mee. En zingen kunnen ze!

Toch nog even terug naar De Burcht voor Tom Beek en Licks & Brains. Want na onze eerste kennismaking twee jaar geleden zijn we wel fans. Ook vanavond waren ze weer geweldig, in vollege bezetting of zoals hier met het kleinere combo.
De organisatie van deze kroegentocht was perfect, met twee pendelbusroutes die langs alle locaties gingen. En dat het in sommige kroegen soms wel erg druk was is alleen maar een goed teken en reden om volgend jaar nog meer kroegen mee te laten doen!

LINKS:
Leidse Jazz Week
Darius Dante
Q-Bus
Tom Beek
Licks & Brains
Societeit De Burcht
Lodewijk van Gorp
Ferry van Leeuwen
Nick Bult
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: