donderdag 13 januari 2011

Laatste voorronde Leidse Jazz Award verrassend


De zesde en laatste voorronde in De Twee Spieghels begon gelijk goed met drummer Tijn Jans. Hij had voor deze gelegenheid bassist Max Leiss, en saxofonisten Luka Igniatovic en Itay Weissman meegenomen. De laatste zagen we al vaker met zijn groep Weizz!, vorig jaar tijdens de Leidse Hofjesconcerten en het jaar daarvoor op IJazz.
Alles leek te kloppen tijdens dit optreden dat begon met een eigen nummer van Tijn: Een andere kijk op de zaak. De groep liet een heel eigen geluid horen met een inventieve drummer en twee mooie saxen, zowel solo als in duet. Daarna volgden nog een nummer van Dave Holland en twee van Monk. De avond kon al niet meer stuk!

Daarna volgde Thomas Pol op bas samen met Mark van Kersbergen op drums, Koen Schalkwijk op piano en Joost Janssen op sax. Thomas zagen we al twee keer eerder tijdens de voorrondes, maar toen als begeleider, nu was hij de solist. Prima optreden en een opvallend goede drummer, maar je ziet de jury al denken: waar is het avontuur?

Dat kan van de laatste groep van deze avond niet gezegd worden. Pianist Robert van der Padt met zijn Utile Project bestaande uit Michel Labruyere op bas, Felipe Pipi op drums en Panos Iliou op gitaar, is een echte onderzoeker, zowel van grenzen als van combinaties. Hij vraagt zich voor ieder nummer dat hij speelt af: wie heeft wie nodig en waarom.
Daarom is de line-up ook bij ieder nummer anders, een duo, twee keer een trio en tenslotte het hele kwartet in een speciaal voor deze avond geschreven nummer. Robert is een uitstekend pianist, met een goede techniek en veel gevoel en neemt deze Award duidelijk serieus. Zou nog wel eens hoge ogen kunnen gooien in de finale.

Want hoewel de jury (Tuffie Vos, Eric van 't Groenewoud en Paul van Egmond) er nog even over moest beraadslagen was het voor het publiek al direct duidelijk, Robert van der Padt gaat door. Maar na een half uur was ook de jury eruit: ondanks de sterke aanwezigheid van Tijn Jans, de strakke thema's van Thomas Pol en iets te starre composities van Robert van de Padt gaat deze laatste toch door naar de finale op 20 januari in de Q-Bus.
Het waren zes prima avonden in De Twee Spieghels waar we konden genieten van veel aanstormend jazztalent in een perfecte setting. Wel vonden we de avonden met drie groepen interessante/spannender dan de avonden met twee groepen, maar verder niets dan lof voor de organisator van deze voorrondes: Ton van Noort!

LINKS:
Tijn Jans
Thomas Pol
Robert van der Padt
Leidse Jazz Week
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: