vrijdag 21 januari 2011

Prima winnaar Leidse Jazz Award


De finale van de Leidse Jazz Award is niet in De Twee Spieghels, zoals de voorrondes, maar in de Q-Bus, met als opener Tom van der Zaal op altsax. Geweldige saxofonist met twee eigen nummers en en standard. Avontuurlijker dan in de voorronde, geweldige techniek, maar of dit de jury gaat overtuigen?

De finalisten krijgen maar 20 minuten om hun kunde te tonen, drie nummers dus. Victor Sohlström begint gewaagd aan een solonummer op gitaar en krijgt de zaal stil. Daarna twee nummers met zijn trio, goed maar net niet overtuigend genoeg.

Pianist David Sancho was al één van onze favorieten na de voorrondes, hij speelt weer ijzersterk en eindigd met een geweldige versie van Harmen Fraanje's Layered. Virtuoos!

Julien Ménagé is ook niet te versmaden, met een aantal eigen composties waarvan C2 nu een titel heeft gekregen: Moments of Silence. Veel prima gitaarsolo's van Sinil Jo, maar misschien gaat dat een beetje ten koste van Juliens pianowerk.

De derde pianist in de finale is Robert van der Padt, een geweldig talent maar hij komt deze avond net iets minder overtuigend over dan vorige week in de voorronde. Was toen al één van onze favorieten en is dat eigenlijk nog steeds.

Lastige beslissing voor de jury onder voorzitterschap van Wouter Turkenburg, maar voor het publiek wacht nog een verrassing. Want door een misverstand trok zangeres Zosja El Rhazi zich terug voor de finale, ze won tenslotte de eerste voorronde, maar ze zong vanavond toch, buiten mededinging, maar wel de sterren van de hemel.

De publieksprijs gaat naar Tom van der Zaal, maar de hoofdprijs, de Leidse Jazz Award 2011, gaat uiteindelijk naar David Sancho, want hoewel de jury nog wel enige punten van kritiek heeft zijn ze het er toch wel over eens dat van de oorspronkelijk 15 kandidaten dit de beste is. En met een glazen bokaal, een cheque van € 1000 en een gehonoreerd optreden tijdens de Leidse Jazz Week van 2012 gaan David en zijn band, na nog een toegift, blij en voldaan naar huis.

LINKS:
Leidse Jazz Week
Tom van der Zaal
Julien Ménagé
Robert van der Padt
Zosja
Q_Bus
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: