zaterdag 15 januari 2011

Hoezo is de Leidse Jazz Week nog niet begonnen?


De Leidse Jazz Week begint aanstaande woensdag maar sinds 2 januari is er geen dag geweest zonder live jazz in Leiden, al of niet als aanloop naar De Week. Ook vandaag was het weer raak met een workshop en concert van Barnicle Bill bij Hot House, het Rare Groove Orchestra in het LVC en Robin Koerts in De Twee Spieghels. Er moeten weer keuzes gemaakt worden.

De middag begint met een workshop door het Barnicle Bill Trio in de tuinzaal van De Burcht, geörganiseerd door Hot House, BplusC en SWING. Zes, na een strenge voorselectie uitverkoren gelukkigen, spelen met en krijgen les van John Engels, Mark Haanstra en Miguel Martinez. Er lijkt niets van te voren te zijn afgesproken en het begint dan ook rammelend met Things ain't what they used to be en There's no greater love. Na de pauze wordt het eerst een soort jamsessie en daarna een openbare repetitie voor het optreden van vanavond. Een leerzame workshop waarbij duidelijk blijkt dat luisteren naar elkaar essentieel is voor goed samenspel in jazz.

Ondertussen is Robin Koerts met Arthur Flink alweer een tijdje bezig in De Twee Spieghels, samen met de nodige elektronica. Waren hier in november ook al maar het blijft boeien, maar hoe deze jazz te benoemen valt niet mee, termen als trance-, techno-, urban- en nu-jazz dekken allemaal de lading.

Benieuwd naar het resultaat van de repeties vanmiddag 's-avonds toch gekozen voor Barnicle Bill in De Burcht, het Rare Groove Orchestra komt wel een andere keer. Bovendien zagen we Barnicle Bill al wel vaker, maar altijd gedeeltelijke optredens tijdens festivals. Tijd voor een compleet concert, met een extraatje dit maal.

Want na afloop van de eerste set komen de zes musici van vanmiddag erbij een speelt dit nonet nog twee nummers. Klonk het vanmiddag allemaal nog wat stuntelig, nu ging het uitstekend, vooral de trombonist en de saxofoniste ernaast maken indruk.

Barnicle Bill bestaat uit John Engels op drums, die ondanks zijn 75 jaar niets aan kracht en souplesse heeft verloren. Het trio speelt vergeten klassiekers zoals Christopher Columbus van Chu Berry en Almost Blue van Elvis Costello, dat in jazzkringen vooral bekend in de versie van Chet Baker. In 1987 tijdens Chet's Japanse tournee was John Engels de drummer en speelde hij dit nummer ook al.

Op akoestische basgitaar is er Mark Haanstra die een prima duo vormt met John Engels, soms klikt het meer en soms klikt het minder tussen drums en bas, hier klikt het helemaal.

Tenslotte is er Miguel Martinez op saxofoon, die de meeste solo's voor zijn rekening neemt. Het trio heeft er duidelijk zin en ondanks de lange workshop van vanmiddag spelen ze toch twee volle sets van ongeveer een uur, alles blaakt van de energie. Een memorabel concert.

LINKS:
Barnicle Bill
Robin Koerts
Hot House
BplusC
SWING
De Twee Spieghels
Leidse Jazz Week

Geen opmerkingen: