donderdag 6 januari 2011

Derde voorronde Leidse Jazz Award maakt het de jury lastig


De derde voorronde alweer, de laatste van deze week, had weer twee bands op het programma staan. Eerst het Tom van der Zaal kwartet met Tom van der Zaal als solist op altsax, Jan Reinen op piano, Boris Oostendorp op bas en Robbert Jan van Straalen op drums. Ze spelen in totaal 4 nummers, waarvan maar liefst 3 eigen composities van Tom, niks op safe spelen met allemaal bekende liedjes, gewoon er voor gaan.
We zagen hem al vaker in De Twee Spieghels en het leek erop dat hij toch een beetje nerveus was, net zoals de groepen van gisteren en eergisteren overigens, maar omdat we hem vaker zagen was het te vergelijken. Maar halverwege kwamen ze lekker op dreef met een mooie ballad en een swingende uitsmijter. Zo kennen we Tom weer!

Als tweede speelde een groep rond trombonist Maurits Woudenberg met Joost Jansen op altsax, Thomas Pol op bas, Mark van Kersbergen op drums en (invaller) Durk Hijma op gitaar. Behalve deze laatste maakt de band een ontspannen indruk en spelen een mooi half uur. Met een trombone erbij wordt het al snel licht melancholisch, maar je had er toch graag een heuse knaller tussen gehoord.

De jury bestaande uit Tuffie Vos, Michael Varekamp en Paul van Egmond had er duidelijk moeite mee om tot een keuze te komen en ook de publieksprijs werd met een minimale voorsprong door Tom van der Zaal gewonnen.
Maar het gaat uiteindelijk om het oordeel van de jury en die was niet mild. Te traditioneel, beetje saai repertoire, te weinig avontuur (Maurits) en saai, niet dynamisch gespeeld maar dan wel weer eigen composities (Tom) was hun oordeel. De keuze viel op Tom van der Zaal vanwege zijn instrument beheersing, maar hij kreeg wel een opdracht mee voor de finale: meer avontuur.
In plaats van nog een toegift door de winnaar sloot de avond af met een gezellige jamsessie, het avontuurlijkste optreden van deze avond!
Volgende week dinsdag, woensdag en donderdag gaan de voorrondes in De Twee Spighels weer verder.

LINKS:
Tom v.d. Zaal
Maurits Woudenberg
Leidse Jazz Week
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: