dinsdag 4 januari 2011

Eerste voorronde Leidse Jazz Award meteen al een succes


De Leidse Jazzweek begint op 19 januari, maar in de aanloop daar naar toe is er al veel muziek te horen. Vandaag begon dat in De Twee Spieghels met de eerste van zes voorrondes voor de Leidse Jazz Award die tijdens de Leidse Jazzweek zal worden uitgereikt (20 januari in de Q-Bus).
De avond begon met altsaxofonist Pieter van Houte uit Enschede met zijn kwartet bestaande uit Viktor Sohlström (gitaar), Moritz Götzen (bas) en Christian Bogulawski (drums). Goed kwartet met een mooie saxofoon, maar net iets te weinig afwisseling in de nummers.

Daarna kwam Zosja El Rhazi met haar kwartet bestaande uit Lucas Meijers op gitaar, Theo Baldig op bas en Daniel van Dalen op drums. Voor de helft afkomstig uit Leiden en dat was te merken, De Spieghels was nu echt afgeladen vol. En terecht want Zosja is niet zomaar een zangeres, heel mooie vocale jazz en een geweldige band. Vooral Twisted (van Annie Ross en Wardell Grey) en het 'Arabische' nummer daarna maakten indruk.

Een voorronde voor een jazzaward betekend natuurlijk wel dat het een wedstrijd is, met een jury vanavond bestaande uit Huub Walter, Cees van Egmond, Pieter van Santen en Eric van 't Groenewoud. Het is een award voor solisten, dus het ging hier om Pieter en Zosja en de jury waardeerde het geluid van de eerste maar miste daar het avontuur. En dus won Zosja deze eerste avond, en terecht!

Volgens de jury blonk Zosja uit in vocale jazz, waren het geweldige arrangementen en was er veel ruimte voor de andere muzikanten, en de jury had gelijk. Vooral Lucas Meijers was geweldig op dreef.
Morgen de tweede voorronde met Viktor Sohlström en Yoran Aarssen, niet te missen!


LINKS:
Pieter van Houte
Zosja El Rhazi
Leidse Jazz Week
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: