donderdag 19 september 2013

Kris Berry & Perquisite blijft boeien

Vanavond naar De Melkweg voor de album release van Kris Berry & Perquisite, maar eerst zingt Eveline Vroonland zelf én met haar loopstation een korte maar interessante, meerstemmige set. Dan volgt een lange pauze, naar later blijkt omdat er nog een enorme rij bezoekers voor de deur staat. En die moeten toch eerst allemaal naar binnen.
Kris Berry al wel vaker gezien, voor het eerst in Velvet in Leiden waar ze vorig jaar één liedje zong en daarna op het Jazzfestival in Delft in de tuin van het Meisjeshuis, met de Lady's of the Lowlands eerder dit jaar in Arnhem en aan het begin van de zomer in Het Perron in Amsterdam. Dat laatste optreden was een try-out voor vanavond en het was indrukwekkend wat Kris, Perquisite, Jasper Slijderink, Marnix Dorrestein en Jelle Huiberts toen lieten horen. En de vraag is natuurlijk of ze dat vanavond kunnen evenaren. Maar al na het tweede nummer, het aangrijpende Let Go, is het duidelijk dat het helemaal goed gaat komen.
Voor Kris is dit een flinke verschuiving van haar jazzy wereldmuziek naar wat steviger rock en Perquisite is vanavond minder elektronica-wizard en vooral bassist. En samen hebben ze gewoon hele goede nummers geschreven.
Lang wel getwijfeld om wel of niet te gaan,doorslag gaf uiteindelijk het bericht dat er ook een blazerssectie mee zou komen en die was er bij de try-out nog niet bij. Floris van der Vlugt, Robbert Scherpenisse en Morris Kliphuis doen ook het nieuwe album mee, dus tijdens de tweede helft van de set zijn ze ook van de partij. En zo is dit optreden toch weer heel anders dan in Het Perron. De intieme sfeer van toen (huiskamerconcert met ademloos luisterend publiek) ontbreekt hier in de Melkweg in de zo goed als uitverkochte Oude Zaal, maar de band én het nieuwe album staan als een huis!
Tegen het eind van het concert is het grote moment daar dat Perquisite en Kris Lovestruck Puzzles presenteren en hoe kun je dat beter doen dan vanuit een kinderwagen, die het hele optreden al in de hoek op het podium staat en bij het publiek al vraagtekens opriep.
Dan volgt nog een laatste nummer en een flinke toegift, waarbij vooral het nummer Let Go, nu alleen door Kris en Perquisite (op toetsen), voor kippenvel zorgt. Het eigen repertoire is inmiddels echt op, dus tot slot is er nog een mooie cover van een nummer van Renske Taminiau. Al met al is het een geweldige releaseparty, een mooie samenwerking en een uitstekend album. Een boeiende band die je graag nog eens terug ziet!

LINKS:
Eveline Vroonland
Kris Berry
Perquisite
Kris Berry & Perquisite
Melkweg

Geen opmerkingen: