zondag 1 september 2013

Biggg! barst nu al uit zijn voegen

Vorig jaar is het Small Band Festival op de Pieterskerkgracht organisatie en bezoekers goed bevallen en dit jaar is het omgedoopt tot Biggg! smallband festival en is er nu muziek op acht in plaats van op vier locaties. Het eerste optreden is een prettige kennismaking met de Acoustic Ladies, een zangeres en pianiste die samen mooi (pop)liedjes spelen, klinkt prachtig, prima begin van de middag.
Vorig jaar speelde alles zich af op de Pieterskerkgracht, dit jaar zijn er wat locaties in de buurt bijgekomen zoals hier op het Gerecht. Daar speelt het Koos van der Hout duo allerlei jazz-trompet stijlen met gitaarbegeleiding door Hans Voogt. En we krijgen jazzcollege!
Vrijdag opende Sijthoff zijn deuren en vandaag maken ze ook deel uit van het festival. Chris Koenen speelt hier in het café solo wat eigen werk, een blues, een klassieke medley en bij You Are My Sunshine wordt er volop meegezongen.
Op het Pieterskerkplein wordt er buiten gespeeld door de Bingham Boys. Vrijdag nog vluchtig gezien bij Sijthoff, nu wat langer luisteren naar dit trio dat van alles speelt van oude jazz tot moderne pop. Mooie luistermuziek met Paul Verkijk, Willem Kiewiet de Jonge en Frans Bouwmeester.
Terug op de Pieterskerkgracht nog een stukje gezien van Sonny G., een veelzijdig zanger-gitarist. De opzet van het festival is dat muzikanten telkens setjes van 20 minuten spelen, dan kan het publiek zich verplaatsen naar de volgende locatie en na tien minuten begint het volgende concertje. Maar muzikanten en strakke tijdschema's, daar komt na verloop van tijd de klad in.
Niet dat dat echt erg is, want daardoor nog even binnengekeken bij Ars Aemula waar het Trio Profundo klassieke kamermuziek speelt. Was er anders nooit van gekomen! Inmiddels is het goed druk geworden en vooral de huiskamers zijn al snel helemaal vol.
Het Trio Caney is inmiddels begonnen met hun authentieke Cubaanse muziek. Dat is ook een van de leuke dingen aan dit festival, allerlei muziekstijlen komen voorbij, voor elk wat wils en je kan je ook laten verrassen.
Tot slot nog even een kijkje nemen bij Sijthoff waar op het terras aan de Doezastraat het Residence Jazz Sextet speelt. Een soort mini bigband met zangeres Aafje de Bloois. Niet alles gezien en zelfs niet overal geweest, toch was het weer een bijzonder ontspannen en muzikaal aangename middag. Tot volgend jaar Biggg!
Want inmiddels is het tijd om naar De Twee Spieghels te gaan voor een optreden van INEDITS. Vooraf even op Google opgezocht en in deze groep van bassist Nuno Torres Marques speelt onder andere Kenny Talkowski op sax en die stond twee weken geleden nog te schitteren met zijn eigen kwartet in Delft.
Verder bestaat band uit Jimmi Hueting op drums, Christos Yerolatsistis op piano en Ricardo Valverde op gitaar. Tijdens de eerste set spelen ze vooral eigen nummers en dat is zéér de moeite waard, en bij de tweede set komen de standards aan de beurt wat een aantal bezoekers zelfs tot een dansje beweegt.
Het is een mooie afsluiting van een lang en druk weekend met vrijdag het uitstekende Cultuur? Barbaar! festival, zaterdag de Hutspop finale en de LVC Live! slotavond en vandaag dus het Biggg! festival. En dan ook nog wat concerten of delen ervan tussendoor en toch nog heel live muziek in Leiden moeten overslaan, omdat er gewoon té veel was. Maar goed, beter te veel dan te weinig!


LINKS:
Koos van der Hout
Bingham Boys
Residence Jazz Sextet
Biggg!
INEDITS
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: