zaterdag 31 augustus 2013

We feesten wat af in Leiden deze zaterdag

Nadat het gisteren dus behoorlijk laat is geworden met na Cultuur? Barbaar! ook nog het uitzwaaifeestje van Vivienne Aerts in De Twee Spieghels, staat er vandaag ook weer een druk programma te wachten in Leiden. Te beginnen met Het Plein Festival dat opent met de winnaars van Hutspop van vorig jaar. Samenstelling enigszins gewijzigd, naam veranderd in Nobody's Bitch (was Big Deal) en niet echt een blijvertje valt te vrezen.
Dan de Hutspop finale van dit jaar met de drie finalisten van de voorronde op de Beestenmarkt met Hemelvaartsdag. Eerste band is The Lefties, beginnen wat stroefjes, want óf iets te ingewikkelde nummers gekozen óf gewoon zenuwen. 45 minuten en gaandeweg komen ze wel los.
Absent Six is de tweede finalist en dat klinkt al stukken beter, mooi die sax die niet gelijk het voortouw neemt. De drie bands mogen dus 45 minuten spelen en moeten daarbij één ballad, één uptempo nummer en Come On Eileen spelen.
Tussendoor even langs in De Twee Spieghels waar Bernard Berkhout speelt. Met deze keer S!ze Maters als begeleiding. Dus Sven Rozier, Cedric Glans, de jarige Jim Guldemond en Kurt Schwab. Lekkere swing!
Terug bij de Hutspop finale de derde band, The Skittles. Waren op de Beestenmarkt de openers, nu dus de laatste finalist. Iets andere samenstelling en de kleurrijkste band van de drie. Beste optreden ook van de drie met een altijd weer goede Anoek op zang en gitaar. Het publiek mag vervolgens stemmen voor 1/3 van de uitslag en The Skittles winnen dat ruimschoots.
Maar er is ook nog een jury en tijdens hun beraad speelt coverband Total Package, op een paar nummers bijgestaan door zangeres Rose.
Als de jury er dan eindelijk uit is blijkt die het helemaal eens te zijn met het publiek en dus winnen The Skittles de hoofdprijs: het klapstuk beeld speciaal ontworpen voor Hutspop door kunstenares Aghlaya Mast.
Het Plein Festival gaat nog de hele avond door, maar er is veel meer te doen vanavond in Leiden zoals het jaarlijkse Rapenburgconcert met Wouter Hamel als opener. Fijne feel-good jazz, maar het wordt nu toch tijd voor iets pittigers. Licks & Brains komen hier ook nog, maar die spelen wel vaker in Leiden.
Want vanavond is de aller-allerlaatste avond in het LVC aan de Breestraat, na 44 jaar gaat het dicht om over ruim een jaar te heropenen in De Nobel naast Scheltema. Voor deze avond is flink uitgepakt, om te beginnen met een geweldig optreden van Birth of Joy met hun geweldige, snoeiharde psychedelische powerrock. Ze zijn inmiddels bekender in Europa dan in Nederland en deze deels Leidse band schijnt binnenkort ook Amerika te gaan veroveren. Terecht!
Het hele LVC is vanavond in gebruik dus op de eerste verdieping wordt een documentairefilm over het LVC vertoond en op zolder speelt Snowburner, een vrij nieuwe Leidse stonerrockband. Over snoeihard gesproken, het knalt in elk geval!
Beneden is het dan weer tijd voor Def P & Beatbusters. Een vol podium en Def P (Osdorp Posse) geeft zich ook hier weer helemaal met deze combinatie van ska, raggae en rap. Heel wat anders dan twee weken geleden met Bl3nder op het Jazzfestival in Delft, maar minstens zo goed!
Zelden het hier zo druk gezien, met deels mensen die speciaal voor de muziek komen, maar vooral heel veel publiek dat nog eens voor het laatst wil terugkomen in 'hun' oude LVC. Als vrij recente Leidenaar is er geen sprake van nostalgie, maar voor veel échte Leidenaars wel. Bezoekers zijn van alle leeftijden en sommigen al decennia niet.
Er komt nog meer muziek, maar de drankmuntjes zijn op, de dag is lang geweest en morgen staat er weer veel op het programma. Maar dank aan het LVC, de afgelopen jaren toch heel veel plezier aan beleefd, hoop dat in De Nobel voort te zetten.

LINKS:
Hutspop
Het Plein Festival
Bernard Berkhout
S!ze Matters
De Twee Spieghels
Wouter Hamel
Rapenburgconcert
Birth of Joy
Snowburner
Def P
LVC

Geen opmerkingen: