zaterdag 3 augustus 2013

Schollenpop op zijn best

Acht jaar geleden was er voor het eerst in jaren een lagere school reunie en aangezien één van de klasgenoten in de organisatie van Schollenpop zit (en er daardoor op de reunie er niet bij kon zijn) is een mini-reunie op het festival een bijna jaarlijkse traditie geworden.
Beetje triest detail, die lagere school aan het IJsvogelplein in Den Haag is inmiddels gesloopt, er staan alleen nog wat pleinmuurtjes. Er schijnt een mooie nieuwe school voor in de plaats te komen. Maar toch...
Snel door dus naar Schollenpop op het Zuiderstrand van Scheveningen, maar dat is dan toch weer even verder lopen dan je denkt, maar met 20 minuten ben je er net op tijd om het laatste nummer van Kelly Wants To Fly te horen. Klinkt fris, niet erg om nog eens langer tegen te komen.
De Eindhovense band Mozes & the First Born speelden op bevrijdingsdag dit jaar in Haarlem, was toen goed, hier klinkt het allemaal net even ruiger. Ja, dat is Schollenpop, niet voor watjes!
Alhoewel het verdere middagprogramma toch weer anders laat horen. Kraantje Pappie kan dan wel lekker springen, maar live muziek is er niet bij. Jongens, neem eens een band mee.
Tijd dus om even naar de strakke horizon te gaan kijken. Er is volop zon maar ook volop wind en dus een heel scherpe scheidslijn. En het zeewater is inmiddels 19 graden, weten Duindorpers te vertellen.
Ook Nielson weet niet echt te overtuigen, maar is wel een succes bij de vele gezinnetjes die nu nog het Zuiderstrand bevolken. Dus goed dat hij er staat (met band), gewoon een prima gevariëerd programma.
Maar wel even tijd dus voor die lagere-school-mini-reunie met Kees, Leo, Emmy en Maggily. En dan weer snel door naar de muziek, want Doghouse is een interessante grotendeels instrumentale stonerband. Instrumentaal dus en dan toch een gastzanger meenemen, spannend!
Nog meer stonerrock volgt uit Eindhoven als Komatsu het publiek platspeelt. Zon en wind eisen wel hun tol, want er moet veel worden bijgestemd. Het moet maar, ze willen er tenslotte een goed optreden van maken. En dat lukt!
Dan Neigbour Neighbour, die een vette set neerzetten. De doorstart van So What en een meer dan geslaagde. Blijft een prima indie-pop band met zo te horen veel nieuw materiaal.
De Urban Heroes draait al een eeuwigheid mee in Den Haag en zijn sinds kort weer aktief. Ondanks een knieblessure van zanger Evert Nieuwstede (hij zingt grotendeels zittend, maar tijdens de final lukt dat niet meer) bouwt de band een feestje. Vooral als tijdens het laatste nummer Niko Christiansen meeblaast en onder andere Rudy Bennett (Motions), Frans Krassenburg (Golden Earrings) en een aantal andere vandaag optredende artiesten mee zingen op We Are Urban Heroes.
De jonge band WOOT maakt stevige garage-indie-blues en ze laten hier even duidelijk horen dat ze Schollenpop-waardig zijn. Tegen het eind van het optreden hebben ze er ook nog een gast-toetsenist bij. Vet!
Het is inmiddels avond, de allerkleinsten zijn naar huis, dus tijd voor een stevige portie Soul Sister Dance Revolution. Vorig jaar nog gezien als voorprogramma van Di-rect in het LVC, nu dus mainstage op het Zuiderstrand. En ook vandaag weer goede muzikanten, goed samenspel en stevige catchy liedjes.
Tijdens hun optreden het magische moment waarop de zon in de zee zakt. En gelijk gaat de wind liggen en omdat het bijna onbewolkt is, is dat allemaal mooi te zien, vooral ook vanaf het podium!
Dan volgt nog een kort optreden van Michelle van Min, een singer-songwriter die het voor elkaar krijgt het inmiddels volop feestvierende Schollenpoppubliek grotendeels stil te krijgen. Klasse!
En dan is tijd voor de slotband van deze 17de editie van Schollenpop. Stalen vorige maand nog de show op Werfpop in Leiden, hier bewijzen ze dat ze de terechte festivalafsluiters in hun eigen stad zijn!
Want het publiek op het Scheveningse Zuiderstrand gaat volledig uit zijn dak bij het supervette optreden van Splendid. En terwijl het langzaam donker wordt is het nog volop genieten. Wow, wat een feest. Tot volgend jaar Schollenpop!

LINKS:
Mozes and the First Born
Kraantje Pappie
Nielson
Doghouse
Komatsu
Neighbour Neighbour
Urban Heroes
WOOT
Soul Sister Dance Revolution
Michelle van Min
Splendid
Schollenpop

Geen opmerkingen: