maandag 12 augustus 2013

Nieuwe koers Listener valt niet mee

Twee jaar geleden stond Listener al eens in Leiden voor een onvergetelijk concert in de SUB071, vandaag zijn ze terug en voor de zekerheid is gelijk maar uitgeweken naar Scheltema.
Het voorprogramma wordt verzorgd door het Leidse duo The Hounds met hun onvervalste garage-lawaai rock. Vergeleken met eerdere optredens zit er steeds meer structuur in de nummers, ondanks alle gedoe met fuzz en buzz. Is maar goed ook, want 28 september komt hun eerste ep uit met een presentatie in de SUB071. Boeiend half uurtje toch weer.
Listener was twee jaar geleden nog een duo bestaande uit Dan Smith (zang, bas en trompet) en Christin Nelson (gitaar) en omdat er toen opeens 70 bezoekers voor de deur stonden moest er uitgeweken worden naar een andere ruimte en werd er noodgedwongen akoestisch gespeeld. Was een concert om in te lijsten!
Inmiddels is er een nieuwe cd, is  Kris Rochelle er bij gekomen en is het optreden dus al op voorhand verhuisd naar Scheltema. Maar goed ook, er zijn twee maal zoveel mensen als vorige keer. Met het optreden van toen in het achterhoofd valt het helaas allemaal wat tegen, het is vooral hard, zeker de drummer, en onverstaanbaar. Het beste zijn de nummers van hun vorige cd zoals You Were A House On Fire, waarbij de drummer zich inhoudt en het tempo iets omlaag gaat.
Aan het magische concert van Listener twee jaar geleden in Leiden hebben de mensen die daar toen bij waren nog steeds mooie herinneringen, de nieuwe koers die ze nu hebben gekozen valt niet mee. Van bijzondere 'praatmuziek' is het nu een beetje doorsnee garage 'schreeuwmuziek' geworden. Dat het anders zou zijn dan twee jaar geleden was te verwachten, maar dit valt, op die paar oudere nummers na, wat tegen.
Na afloop nog even naar De Twee Spieghels voor een staartje jamsessie onder leiding van Cedric Glans. Is al een tijdje bezig en bijdragen van Martijn van Iterson, Sven Rozier en Ewald Ebing grotendeels of helemaal gemist, maar Eltjo Cleton, Frans Heemskerk (nog maar net een dag terug uit Amerika), Martijn Groen en Wouter Kiers zorgen voor een aantal vrolijke noten.

LINKS:
The Hounds
Listener
Scheltema
Frans Heemskerk
Martijn Groen
Wouter Kiers
Cedric Glans
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: