vrijdag 30 augustus 2013

Veel mooie verrassingen weer in Leiden vandaag

Vorig jaar tijdens de Geluksroute was het al even open, maar nu is het officieel: Vanmiddag opent burgemeester Lenferink het nieuwe Sijthoff cultuurcentrum aan de Douzastraat. En dat begint gelijk met een tentoonstelling en een mooi klassiek optreden van het Marjolein Hennes strijkkwartet.
Buiten op het terras speelt accodeonnist Arkadi en trekt zo de aandacht van het voorbijkomend publiek. Er gaat hier de komende tijd veel leuks gebeuren, hou de website van Sijthoff in de gaten!
En hoewel er daar nog veel meer op het programma staat toch door naar de Vrijplaats voor het Cultuur? Barbaar! Festival. Met allereerst een optreden van theatergezelschap Het Garnizoen. Tsja.
Er is ook een stadswandeling door Leiden met leden van het Feest der Poezie. Twee dichteressen leiden ons langs Leidse muurgedichten, dragen die in het Nederlands voor en geven daar dan weer een eigen poetische reactie op.
Onderweg zijn er ook muzikale momenten met Marjoram uit Groningen bij de Open Ateliers op de Aalmarkt. Mooie Indiefolk! Daarna volgt de korte aanzet tot een documentairefilm over de SUB071.
En het Aalmarktbezoek wordt afgesloten met een kort optreden van Olivier van Hoore.
Dan gaat de wandeling verder langs het huis waar J.C. Bloem ooit woonde, tijd voor nieuwe gedichten.
En nog meer gedichten, net om de hoek. Van Octavio Paz.
Met een gedicht van Federico García Lorca valt het niet mee tegenwicht te bieden, maar het pakt goed uit.
En ja, alles valt weer eens samen, want de wandelroute voert langs het Sijthoff waar net op dat moment de Bingham Boys Spelen in het kader van het openingsfeest. Zondag zijn ze weer te zien op het Biggg! festival.
De wandeling eindigt met een huiskameroptreden van Hannah Driesse en Leo Fabriek met live video/action painting en drone-achtige muziek. Mooie afsluiting van een gevariëerde wandeling.
Terug in de Vrijplaats gaat het programma verder met atonale muziek van De Nieuwe Mens, een bijzonder trio dat hier prima op zijn plek is, echte vrijplaatsmuziek.
Het avondprogramma van Cultuur? Barbaar! gaat verder in de Q-Bus waar ZIMIHC de spits mag afbijten. Soort fanfarepunk met Nederlandse teksten op eigen of bestaande muziek. Beetje mini uitvoering van De Kift.
Ook de Cab03 doet mee aan het festival met een optreden van We Leven Elektrotechniek. Prettige chaos met dichteres/performer Tessa in de hoofdrol. Het optreden gebeurt vrijwel in het donker, Julian die voor de muziek zorgt is daarom niet te zien. Tweede kennismaking (vorig jaar nog op de Aalmarkt) en het blijft boeien!
The Drift is een jonge Leidse indie-gitaar-band die lekker bezig in de Q-Bus, dat wordt wel wat met die jongens. Veel energie en goed samenspel.
Tussendoor even een uitstapje naar De Twee Spieghels waar Robin Koerts, Arthur Flink en Vivienne Aerts spelen. De eerste twee staan hier wel vaker met al hun elektronica, de combinatie met Vivienne is dan ook verrassend. Maar het pakt heel goed uit met een set van zowel haar eigen nummers als standards in een heel bijzonder jasje. Voor herhaling vatbaar!
Snel weer terug naar Cultuur? Barbaar! in de Q-Bus voor nog een staartje Forty Dollar Baby. Veel improvisatie en daardoor veel onderling (oog)contact en weinig aandacht voor de zaal. Ziet er wat introvert uit.
De publiekstrekker is natuurlijk The Ex, al jaren een begrip in de muziekwereld. En met al hun ervaring zetten ze een prima strakke show neer, post-punk avant la lettre, waarbij de invloeden van hun vele samenwerkingen (onder andere met Ethiopische musici) duidelijk te horen is. Mooie afsluiter van het festival.
Tussendoor nog even naar de Cab03 waar de Rotterdamse: Improvisatie Poel meer voor zichzelf dan voor publiek staan te spelen, jammer want het is toch een interessante free-jazz-rock formatie die hier staat. Maar ja, concureren met The Ex valt niet mee.
En zo eindigt de avond met de muziek van The Ex en komt er een einde aan een bijzonder festival waar heel veel te zien, horen en doen viel. Cultuur? Barbaar! is een prima combinatie van muziek, theater, poëzie en beeldende kunst, een festival dat volgend jaar best terug mag komen. Wie weet waar dit toe uit kan groeien!

LINKS:
Sijthoff
Cultuur?Barbaar!
Vrijplaats
Marjoram
Olivier van Hoore
ZIMIHC
We Leven Elektrotechniek
The Drift
Robin Koerts
Arthur Flink
Vivienne Aerts
DeTwee Spieghels
Forty Dollar Baby
The Ex
Rotterdamse :Improvisatie Poel
Q-Bus

Geen opmerkingen: