vrijdag 16 augustus 2013

Haarlem Jazz & More (bijna te) groot succes

Vandaag naar Haarlem Jazz & More want het is op papier de beste dag van de drie die het festival duurt. Het begint gelijk al goed met een vlammend optreden van The Spinshots, vorig jaar nog gezien in Leiden bij de popronde in een café, nu op het hoofdpodium op de Grote Markt van Haarlem. Binnen een mum van tijd staat het vol met publiek dat zichtbaar staat te genieten van en te bewegen op de muziek van Flora Dolores en haar mannen!
Nog drukker wordt het bij het optreden van de Bintangs, de Beverwijkse band die met een korte onderbreking al sinds 1961 bestaat. Van de oorspronkelijke leden is alleen nog bassist/zanger Frank Kraaijeveld over, de rest van de band is verjongd. Maar aan fans geen gebrek. Nummers als Ridin' on the L&N en Mona Lisa worden moeiteloos meegezongen. Nog nooit eerder live gezien, maar het is een prima, overtuigende bluesrock band!
Het is duidelijk, het hoofdpodium is vooral het terrein van de '& More' muziek, de jazz speelt tot nu toe een ondergeschikte rol. Een goede ontwikkeling, want de voorgaande jaren toen de 'echte' jazz nog de hoofdmoot vormde was het hier nooit zo druk.
Maar bij het derde optreden hier komt de jazz toch aan de beurt, in combinatie met groovende funk, bij de Saskia Laroo Band.
Met Peter Weissink (drums), Maarten Bakker (bas), Gideon Hamburger (gitaar), Clara Opoku (zang & raps) zetten ze een stomend optreden neer. Met een mooie ode aan John Coltrane en het opwindende Supagroove. Met op het eind nog een gastrol voor fluiter Anthony Mountbatten. Het is een bijzonder goed optreden van de Saskia Laroo Band en (nog nooit eeerder opgevallen) Saskia Laroo speelt zowel links- als rechtshandig trompet. En dat is best handig met die riem vol effecten om haar middel!
En het wordt steeds drukker op de Grote Markt als de jonge saxofonist Tim Wes met zijn band het podium op komt. Laatst nog in Amersfoort gezien en ook hier maakt hij zijn faam waar. Swingend optreden met veel ruimte voor improvisatie!
Inmiddels is ook op de andere drie podia de muziek begonnen, op het Klokhuisplein speelt (zoals altijd) Ungawa met naast de vaste bandleden Andrei Russo op percussie en een gastoptreden van een zanger. Lekker swingende afrojazz op het overvolle pleintje.
Om de volgende hoek staat JZZZZZP zich te buiten te gaan aan prima jumpjazz of rock-a-billy. Je kan hier letterlijk over de hoofden lopen, maar ja, crowdsurfen en jazz, dat zie je zelden!
Kortom het is tot nu toe één groot feest op en rond de Grote Markt met goede, vrolijke, opzwepende en groovende jazz en jazzgerelateerde muziek. En goedbezocht ook, en dat is natuurlijk de bedoeling van een festival.
Er is ook nog een vierde podium maar dat ligt een stuk verderop op het Nieuwe Kerksplein. Tien minuten lopen en je belandt in een andere wereld. Van een kolkende menigte op de markt, naar een intieme setting op dit mooie plein, je zou bijna stoeltjes verwachten. Hier speelt het Jos van Beest Trio mooie ingetogen improvisatie jazz, is wel even omschakelen maar toch genieten van deze oude rot in de jazz.
Dan weer terug naar de Grote Markt voor het New Cool Collective, maar er is daar echt geen doorkomen aan. Op Twitter wordt ook aangeraden niet meer daar naar toe te gaan, nou ja, dan maar weer richting Leiden. Niet alles kunnen zien dus, maar Haarlem Jazz & More is een succes en weer helemaal terug op de kaart!
En dan toch nog even naar De Twee Spieghels om de laatste set van het optreden van Ewald Ebing mee te pakken (en een lekker wijntje natuurlijk) met een eerste kennismaking met zangeres Frederieke Kroone. Helemaal niet verkeerd! Mooie afsluiting van een mooie jazzdag.

LINKS:
Spinshots
Bintangs
Saskia Laroo
Tim Wes
Ungawa
JZZZZZP
Jos van Beest
Haarlem Jazz & More
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: