zaterdag 10 augustus 2013

Waterpop weer helemaal in orde

Waterpop hoort in het rijtje uit de hand gegroeide buurtfeesten. Net als Schollenpop en Westerpop in deze regio, maar er zijn vast veel meer. Deze 36ste editie opent met Hippe Gasten die een leuke show met en voor kinderen spelen. Al jaren vaste prik op Waterpop, ze beginnen steevast met een act voor de kleintjes!
En kunst maakt ook deel uit van het programma, de hele middag zijn er theateracts, zoals deze 'levende bomen'.
Jon Tarifa is de winnaar van Waterproof en mag dus het festival openen. Inmiddels is zijn eerste cd Free to Be uit en met zijn negenkoppige band is het een prima opwarmer voor het festival. De mengeling van hiphop, pop, jazz en raggae werkt aanstekelijk en dan blijkt hij ook nog eens jarig te zijn, dat viert de band natuurlijk.
Net als bij PleinOpen een paar weken geleden heeft Jon ook nog wat gastmuzikanten bij zich die een nummertje meespelen hier en daar. Vandaag zijn dat zangeres Naomi Silvanie en Francesco Mendini op ukelele. Maar Jon Tarifa, daar gaan we zeker meer van horen!
Nog meer zomerse vrolijkheid is te horen bij Sunday Sun. Lekkere gitaarpop met prima meerstemmige zang. Beetje Beatles, snufje Beach Boys, de vier mannen maken er in elk geval een feestje van.
En nog meer straattheater, dit jaar door verschillende Westlandse theatergroepen.
Al een tijdje niet meer gezien, ze spelen de laatste tijd ook heel veel in het buitenland, maar vandaag na bijna een jaar weer eens genieten van Jungle by Night. En behalve oude bekende nummers is er ook plaats voor nieuw werk en dat klinkt veelbelovend. Op deze manier kan Jungle by Night nog jaren mee!
Hausmagger maakt Nederlandstalige garagepunk met af en toe een gedichtje tussendoor. Grappig, maar meer ook niet.
Veel meer indruk maakt het optreden van Tessa Rose Jackson, eerder dit jaar nog akoestisch gezien bij Velvet in Leiden, nu dus versterkt. De zevenkoppige band begint voortvarend met een stel stevige, vrolijke rocknummers en gaat vervolgens over naar wat meer ballad-achtige liedjes. Ondertussen zijn ze tijdens het optreden ook nog bezig met het opnemen van een videoclip met mobiele telefoons, benieuwd wat dat gaat opleveren. De muziek overtuigde in elk geval!
De neo-punkers van Traumahelikopter storten zich vervolgens vol overgave op hun repertoire, dat ze er zo snel mogelijk doorheen jagen. Het is een flinke bak herrie, maar het staat als een huis! De vaart zit er goed in en vijf minuten eerder dan gepland zijn de heren klaar.
The New Shining staat voor melodische pop, midtempo rock. Doen ze goed, en ze zijn vooral bij het tienerpubliek een succes. Kan wel wat meer pep gebruiken om het hele publiek voor zich te winnen. Iets te braaf.
Dan wordt het tijd voor een aantal buitenlandse bands, te beginnen met Sólstafir uit IJsland. Trage, sombere en eindeloos durende doom-metal dat, behalve bij een stel hardcore fans, niet echt aanslaat. Ligt misschien aan het tijdstip van de dag, de vonk slaat niet over en voortijdig ruimen de heren het veld.
Maar Waterpop is meer dan muziek, het is ook gewoon veel gezelligheid. Proost jongens!
En altijd weet Waterpop toch weer voor een echte verrassing te zorgen, dit maal zijn het The Delta Saints uit Nashville, nog nooit van gehoord, maar dit is een pareltje met stevige bluesrock met een snufje country. Spelen veel van hun nieuwste cd Death Letter Jubilee en ze weten te overtuigen!
De derde buitenlandse band komt uit Londen, heet Orange Goblin en speelt onvervalste jaren tachtig metal. En hoewel er niets nieuws onder de zon te horen is zetten ze wel een hechte show neer. Daarna volgt nog Skip&Die als afsluiter, maar pas nog gezien en in Leiden wacht ook nog een mooi toetje. Tot volgend jaar weer Waterpop!
Want in De Twee Spieghels hebben James & Black vanmiddag al gespeeld en vanavond doen ze een tweede optreden, dat wordt gefilmd. De Leidse Glibber was er de hele dag bij.
MuziekGezien precies op tijd voor de laatste set van de avond, die Bruce James solo opent met een eerbetoon aan George Duke in de vorm van het nummer Uncle Remus uit zijn Zappa-tijd. Daarna komen Bella Black en dj Phil Ross erbij en spelen ze onder anderen nog hun eigen Superstar en het altijd mooie When Something Is Wrong With My Baby.
Het was me het dagje weer wel!

LINKS:
Hippe Gasten
Jon Tarifa
Sunday Sun
Jungle by Night
Hausmagger
Tessa Rose Jackson
Traumahelikopter
New Shining
Sólstafir
Delta Saints
Orange Goblin
Waterpop
James & Black
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: