zondag 25 augustus 2013

Leidse Uitmarkt leuk initiatief

Het is Uitmarkt vandaag in Leiden, alleen weet bijna niemand ervan. Het is namelijk onderdeel van het Verrassend Winkelweekend en dat wordt niet door iedereen gevolgd. Het is dus vrij rustig op het Stadhuisplein als BplusC zich toont met de band Out of the Blue. Leuke funky band met onder andere zangeres Sarah Laure.
Een Uitmarkt is natuurlijk meer dan muziek, dus een stukje hiphop van Zomerjam, een filmquiz door het Leids International Film Festival en moderne dans en zang door Sophia Maria Kienhuis horen er ook bij. Intrigerend dansmomentje, dat zeker wel!
Quite Quiet van de singer-songwriter optredens in Scheltema heeft niemand minder dan Mark Lotterman hier neergezet voor een kort optreden. Alle optredens zijn trouwens kort, het zijn tenslotte teasers om komend seizoen de theaters in te gaan. Mooie liedjes om lekker depressief van te worden, dat wel!
Ook Haagweg 4 is vertegenwoordigd met een absurdistisch, slapstick achtig optreden van Gideon Roggeveen en Paul Bouter, iets met een deur. En langzamerhand begint het drukker te worden op het Stadhuisplein, maar dat is voor de volgende band.
Want de hoofdact vanmiddag is Sven Hammond Soul, vorige week nog gezien op een afgeladen Beestenmarkt tijdens het Jazzfestival in Delft. Nu moeten Sven Figee, Glenn Gaddum Jr., Lean Robbemont, Ivan Peroti, Patt Riley, Rik Mol, Tom Beek en de Leidse Tim Eijmaal het met iets minder publiek doen. Wel één van de beste live bands van Nederland op dit moment, met dank aan LVC>>>deNobel!
Iedereen die er niet bij was heeft weer een geweldig goed optreden gemist met ook nog een gastoptreden van Chazzie Green! Ze zetten het Stadhuisplein 70 minuten volledig op zijn kop met hun stomende soul-funk-jazz. Mooi dansmoment ook met Gerard, the Groove Daddy, hier beschreven door Tom Beek. En de Leidse Glibber heeft er een foto van. Ook leuk dat Sophia Maria Kienhuis zich nogeens helemaal dansend uitleeft tijdens dit optreden.
De inbreng van de Stadspodia is vanmiddag wat mager, alleen een voorproefje van de voorstelling Smart & Sexy door Lisa Portengen. Stadsgehoorzaal, Leidse Schouwburg en Theater Ins Blau hebben komend seizoen veel goede voorstellingen op het programma staan, dit is echt één van de minder interessante.
Gelukkig heeft Werfpop wel weer de goede toon te pakken met de Haagse surfrockband The Tonomats. Instrumentale surfrock a la Dick Dale. Strak in het pak én in het gelid. Knallen!
Tweede LVC>>>deNobel inbreng is de Leidse band Atlantic Attraction met een prima maar veel te korte set. Vier nummers, twee bekende, één nieuwe en een cover, ga maar door! Maar ja, het tijdschema.
En dat geldt eigenlijk ook voor S!ze Matters met vandaag Jim Guldemond op gitaar in plaats van Toine Scholten. Over strak in het pak gesproken overigens! Zetten SummerJazz nog even in het zonnetje met nummerts van Jesse van Ruller en Benjamin Herman.
Afsluiters van deze Leidse Uitmarkt zijn de Cannonball Johnsons en dat is altijd feest, ook als het geluidtechnisch niet altijd meezit. Maar dankzij City Hall nog een half uur genieten van heerlijke onvervalste bluegrass van eigen bodem, genieten dus!
Het is een leuke middag bij de Leidse Uitmarkt, maar het bezoekersaantal valt wel wat tegen, alleen bij Sven Hammond Soul loopt het een redelijk vol. Publiciteit was dan ook vrij matig en door het als thema van het Verrassend WinkelWeekend te presenteren is het té veel mensen ontgaan. Leuk initiatief, maar de uitwerking kan beter.
Ondertussen wel weer mooie optredens gemist van onder andere Sommerhus bij Polare (Kooyker) en Karel Boehlee & Simone Pormes bij De Twee Spieghels, maar daar ontstaat na afloop nog een grappige Italiaanse jamsessie gewoon op straat voor het terras.
En eindelijk, na een flinke zomerstop zijn ze weer terug, The Man in Blues in het Praethuys. Chris Koenen, Robbie Carree, Frans Heemskerk en Aad van Pijlen laten weer horen hoe het echt moet. Mooie Bullfrog Blues en schitterende Sailing Shoes. En Temptation natuurlijk, eerder ga je niet naar huis!

LINKS:
Sophia Maria Kienhuis
Mark Lotterman
Sven Hammond Soul
Lisa Portengen
The Tonomats
Atlantic Attraction
Size Matters
Cannonball Johnsons
Verrassend WinkelWeekend
Men in Blues

Geen opmerkingen: