zaterdag 28 september 2013

Weer meer gemist dan gezien vandaag in Leiden

Lange dag weer vandaag, eerst Cultuur071 op Sleutelstad, dan eindelijk eens naar de Meelfabriek tijdens de KunstRoute en vervolgens naar Haagweg 4, ook in het kader van diezelfde KunstRoute. Op de binnenplaats is daar Cabaret Voltaire (niet de Engelse band maar het Leidse evenement) en dat begint eigenlijk iets te laat om ook KunstRoute bezoekers vast te houden. Arnout & Thomas moeten het in ieder geval met een handvol, niet luisterende toeschouwers doen. Jammer, gemiste kans om kruisbestuivingen te initiëren. Morgen herkansing.
Ondertussen is het wel al avond geworden en is het Triplexfestival XIII begonnen. Voor het eerst in de Q-Bus, noodgedwongen na de sluiting van het LVC, maar eigenlijk een veel betere locatie! Iconoclast opent keihard in de Cab03 met vuige garagepunk.
In het zoldercafé is het juist het tegendeel met mooie dreamscapes van Past Participles. Een gitaar, een stem en een loopstation, zo klein kan het ook.
In de Q-Bus zelf gaat het er weer wat steviger aan toe met Noblesse. Prima Indie-rock, maar het wordt tijd om Triplex even te verlaten.
Want in de SUB071 presenteren The Hounds hun eerste ep. Op een cassettebandje! Met mooi artwork van Emma van Noort. Behalve hun try-out alle optredens tot nu toe gezien, bij Open|Makers, Meet & Greet en als voorprogramma van Listener in Scheltema. Maar dit is hun beste optreden ooit!
En weer terug naar de Q-Bus waar deRotterdamse Fuzzbrats de Cab03 vol gooien met hun grunge punk.  Lekker hoor, maar muzikaal niet echt overtuigend. De band heeft er zo te zien meer plezier in dan het publiek.
Op de zolder Port of Call gemist en dat is natuurlijk altijd eeuwig zonde, maar Jake in the Swamp kan er ook wat van. Prima singer-songwriter en ja, zelfs bij een akoestisch optreden kan de batterij op raken. Het is tot nu toe heel gezellig op het Triplexfestival, maar echte uitschieters ontbreken nog.
Maar dan gaat het de goede kant op met Stöma, een experimentele funk-grunge groep die al jaren bestaan en dat is te horen ook. Dit trio bestaande uit een dj, een drummer en een zingende bassist is een hoogtepunt vanavond.
Dat niveau wordt misschien niet meer gehaald, maar Los Jalapeños is altijd een genoegen om te horen. Openden eerder dit jaar nog op Werfpop, nu knallen ze in de Cab03.
Afsluiter is Joshua Woods, stonden twee jaar geleden ook al eens op Triplex, maar hun indie-sympho-rock is nog steeds ijzersterk. Deze dertiende editie van het Triplexfestival is toch weer een mooie, waarbij de laatste drie bands de muzikale uitschieters zijn. En de Q-Bus blijkt dus een uitstekende locatie voor het festival, tot de volgende keer!

LINKS:
KunstRoute
Cabaret Voltaire
Haagweg4
Iconoclast
Noblesse
The Hounds
SUB071
Fuzzbrats
Jake in the Swamp
Stöma
Los Jalapenos
Joshua Woods
Triplex
Q-Bus

Geen opmerkingen: