donderdag 26 september 2013

Tin Men & The Telephone lanceren app in Bimhuis

Ruim twee jaar geleden Tin Men & The Telephone voor het eerst gezien in Leiden bij de Stukafest zomereditie en een paar dagen later tijdens de Cum Laude/Hofjesconcerten. Daarna nog vijf keer op diverse festivals, op de Jazzdag en bij Hot House en iedere weer genoten van de muziek en af en toe dubbel gelegen vanwege de presentatie en komische wendingen. Vanavond spelen ze in een goed gevuld Bimhuis.
Bij binnenkomst zien we een tennisstadion waar het publiek zit te wachten op het begin van een wedstrijd. Nog geen muzikant gezien en nu al gniffelen over wat dít nu weer gaat opleveren. Want niets is toeval bij Bobby Petrov, Lucas Dols en Tony Roe.
En inderdaad, ze komen binnen, pakken hun instrumenten en de tenniswedstrijd begint op het scherm. En de heren spelen daarbij mee, een nummer gebaseerd op een potje tennis dus, kan dat? Ja dat kan. En wat doe je dan als er reclame komt? Precies, de zaal ligt nú al dubbel!
De avond wordt opgedragen aan de vorige maand overleden pianist Kris Goessens die docent was van Tony Roe op het conservatorium. Ter nagedachtenis aan Kris wordt het haardvuur in de vleugel ontstoken, een grapje van Tony's afstudeeren. Dan volgt de prachtige zevende sonate van Prokovjev, een lang spannend en afwisselend stuk.
De reden van deze avond is de lancering van de nieuwe plaat van Tin Men & The Telephone, niet fysiek, maar in de vorm van een app. Voor de de iPhone en iPad, android versie volgt later. Het eerste concert waar gevraagd wordt je telefoon aan te zetten tijdens het concert, op de tinmen-wifi in te loggen en de app te downloaden en installeren. Intussen gaat de telefoon op het podium en terwijl het publiek druk bezig is met installeren spelen ze een pauze muziekje met een hoofdrol voor een 06-nummer.
De app biedt tijdens optredens de mogelijkheid om de band te sturen, zo kan het publiek bepalen of ze gezamenlijk bij het thema blijven of dat één van de muzikanten een solo moet geven. Ondertussen gebeurt er van alles, maar zowel de muziek als de hele show zijn weer grandioos!
Veel dieren komen ook weer langs, zoals een variatie op het koeiennummer en een kamelenrace. En er is een game (met drie levels) dat gewonnen wordt door Barbara (met 1 punt) en zij mag bij het laatste nummer de lampen bedienen via haar iPhone, met alle gevolgen van dien. Dan volgen nog twee toegiften met een bromvlieg als slotaccoord.
Het klinkt allemaal misschien wat cryptisch, maar dit moet je gewoon zien en meemaken, het valt niet te vertellen. En dan is de verrassing ook minder, maar de zaal lag bij tijd en wijle in een deuk. Prachtig om te zien hoe ze een geweldig concert een extra dimensie geven!

LINKS:
Tin Men and the Telephone
Bimhuis

Geen opmerkingen: