Vanmiddag zijn de Open Monumentendagen met veel live koor- en orgelmuziek in Leiden, maar ook in Alphen aan den Rijn doen ze er aan en een bezoek blijkt zeer de moeite waard. De Baronie daar is een prachtig voorbeeld van herbestemming van industrieel erfgoed. Geweldig mooi gebouw, geweldig mooi gerestaureerd en uitgebreid en dat alles is dan in zes of zeven jaar tijd gerealiseerd, zou de Leidse Meelfabriek een voorbeeld aan kunnen nemen. In de indrukwekkende kantine is ook een toneel waar ooit Imca Marina en de Alberti's speelden.
Terug in Leiden gelijk door naar De Twee Spieghels waar het Philippo Bianchini kwartet speelt. Met in eerste instantie Vasilis Stefanopoulos (bas) en Armando Luongo (drums), in de laatste set komt Lorenzo Agnifili (toetsen) er ook bij. Mooi en gevarieerd optreden met prima bop.
Na een snelle maaltijd door naar het dertiende ipsYlon festival bij de Vrijplaats. Met onder andere een optreden van het duo Shady Greys, low-fi punk uit Amsterdam, prima! Er zijn ook dichters, kunstenaars, allerlei workshops en iedereen die wat wil doen krijgt er de ruimte voor. Volgende keer meer tijd voor nemen, maar vandaag is er echt veel teveel aanbod.
Want eveneens bij de Vrijplaats is de reunie van de KWJ. Dat was ver voor de tijd dat MuziekGezien naar Leiden kwam (hoewel toendertijd wel uiterst trouwe bezoeker van Microtheater Imperium dat toen nog op steenworp afstand hier vandaan zat, aan de Vestestraat), maar toch veel inmiddels bekende gezichten.
Muzikaal hoogtepunt is het optreden van Grote Bluf, de Leidse variant van Bots, die bestond van 1978 tot 1982 en waaruit later Dempsey (Michael, Ferry en Maarten) is ontstaan. Maar hier met drummer (Eelco Flapper) en gitarist (Rop Pronk) en helaas nog steeds actuele strijdliederen. Gelukkig was de Leides Glibber er in de tijd al wél bij en maakte hier een uitgebreid verslag van. Maar het is een reunie en dat is toch iets voor mensen die er toen bijwaren.
Dus weer verder want er is ook nog de Nacht van Kunst & Kennis, op negen lokaties en met meer dan 100 acts belooft het een bijzonder evenement te worden. Spannende combinatie en hier in Leiden helemaal op zijn plaats. In Museum Boerhave is van alles te doen en in de (proef)tuin staat ook een podium waar nu Nouveau Vélo speelt. Boeiende New Wave Drone muziek uit Helmond. Dat begint gelijk al goed. Alamo Race Track en Cannonball Johnsons komen hier ook nog.
Ook buiten, tussen de officiele lokaties, gebeurt van alles, zoals deze interactieve projectie van Het Blauwe Uur op het Vrouwenkerkhof.
En hoewel het programma vanavond al overvol is heeft OPEN|Makers ook nog eens een nevenevenement georganiseerd: de OPEN|Nacht. Bij binnenkomst krijg je gelijk een eetbaar theezakje.
Op de Aalmarkt zijn (theologiesche) lezingen, dansvoorstellingen, dichters en beeldend kunstenaars te zien. Wouter is min of meer de spil hier vanavond.
En natuurlijk ook muziek van het introverte Forty Dollar Baby samen met het het extroverte We Leven Elektrotechniek. Tijdens het Cultuur? Barbaar! festival traden ze nog los van elkaar op in cab03, nu staan ze samen te improviseren. Hele goede combi!
Dan weer terug naar het echte Kunst & Kennis, ditmaal in de Lakenhal waar Tim Knol solo in een museumzaal speelt. Volle bak dus! Prachtige setting voor zo'n singer-songwriter optreden.
Ook nog een intrigerende interactieve installatie in de Lakenhal die veel bezoekers tot vreemde bewegingen aanmoedigen.
Als afsluiter van deze nacht kan er gekozen worden tussen een afterparty met Klavan Gadjé in de Stadsgehoorzaal of de Tale Kanaäns in de Lakenhal. Klavan al vaker gezien dus de keuze valt op de laatste, ook omdat er al uitgelekt was dat er aantal speciale gasten zouden meedoen. Het dub-poezie project van Nico Dijkshoorn en dj's Pete Blaker en Jacco de Boer begint met donderpreken, een gedicht over Leiden, gastoptredens van onder andere Anne Soldaat, een verhaal over het slechtse liedje aller tijden, en het eindigt met een kippenvelversie van The Weight in een duet van Nico met Tim Knol. Spannender afsluiting van deze Nacht van Kunst & Kennis kun je je niet wensen.
En de nacht zelf, die komt volgend jaar ongetwijfeld terug na deze meer dan geslaagde eerste editie. Interressant fenomeen eigenlijk, terwijl je steeds vaker op muziekfestivals wetenschapselementen in de programmering ziet, speelt hier de kennis de hoofdrol en is de muziek er als extraatje bij geprogrammeerd. Maar het is zeker geen ondergeschoven kindje, daarvoor is het muzikale aanbod veel té goed!
LINKS:
CAS
Shady Greys
ipsYlon
Grote Bluf
Vrijplaats
Filippo Bianchini
De Twee Spieghels
Nouveau Vélo
Wouter Ydema
Forty Dollar baby
We Leven Elektrotechniek
OPEN|Makers
Tim Knol
Nico Dijkshoorn
Tale Kanaäns
Nacht van Kunst en Kennis
zaterdag 14 september 2013
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten