zondag 8 september 2013

Helemaal gelukkig, behalve uiteindelijk met het weer

Dag twee van de Geluksroute en vandaag wat meer aandacht daarvoor, want het is en blijft een geweldig leuk initiatief. Zoals in Studio De Oude Smederij aan de Havenstraat waar Helga Kruse een geluksconcert geeft. Van Ingetogen tot Voluit heet het programma en ze zingt, speelt op harp en draailier en doet zelfs wat gedichten. Mooie Oost-Europese volksmuziek en net als vorig jaar (bij Sijthoff) geniet ze weer net zo veel als het publiek!
Op tientallen plaatsen in Leiden valt er dit weekend geluk te halen bij gelukbrengers. Gratis voorstellingen, tentoonstellingen, workshops, massages, te veel om op te noemen. Na wat kunst gekeken te hebben bij Galerie Noodweer en in de Jan Vossensteeg weer door naar de tuinzaal van De Burcht voor de zeer persoonlijke geluksblogs van Mindel Blokhuizen. Na afloop krijgen we zelfs nog een geprinte versie mee. Dat stemt gelukkig!
Er is natuurlijk nog veel meer te doen bij de Geluksroute, maar daar weet Leidse Glibber alles van.
Maar dan toch weer naar De Twee Spieghels, want hier geeft het Mete Erker Trio de try-out van hun eerste cd tour. Celebration of Mediocrity heet die cd en het is méér dan de moeite waard.
Met Mete Erker op saxen (Artvark Saxofoon Kwartet, Estafest en ook gezien bij Licks & Brains, Jan van Duikeren, Delmontis en Jacob TV), Makki van Engelen op drums (jaren geleden gezien met Bart Wirtz op het Burchtplein) en Johan Plomp op bas (New Rotterdam Jazz Orchestra en het New Loet van der Lee Quartet). (En allemaal nog veel meer natuurlijk maar niet gezien). Tot zover de feiten.
In de pauze nog even naar De Burcht voor het afsluitende concert van de Geluksroute van Non de Jeu. Vorig jaar prima bevallen, en ook nu klinkt het goed, maar het Mete Erker Trio is toch wel iets anders, snel terug naar De Twee Spieghels dus.
Tijdens de eerste set speelden ze vooral nummers van de nieuwe cd, de volgende sets bestaan uit een combinatie van eigen nummers en eigen interpretaties van meer of minder bekende standards. Het is een betoverend mooi concert met het warme geluid van de saxen van Mete en je kan tijdens bijna het hele optreden een speld horen vallen, zelfs tijdens de bassolo's.
Sinds het optreden van Kapok begin dit jaar niet meer zó iets moois gehoord in De Twee Spieghels. Komende weken is de cd release tour van het Mete Erker Trio, te beginnen aanstaande vrijdag in Luxor Live Arnhem!

En dan begint het te regenen, hárd te regenen, dus helaas geen Men in Blues meer vandaag. Toch jammer, die rotte regen.

LINKS:
Helga Kruse
Mindel Blokhuizen
GeluksRoute
Mete Erker
Johan Plomp
Makki van Engelen
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: