vrijdag 6 september 2013

Overvol muziekprogramma eist slachtoffers

Het is weer zo'n dag van veel te veel tegelijkertijd in Leiden. Het begint al om vijf uur 's-middags met de opening van boekhandel Polare aan de Breestraat met singer-songwriters én met de presentatie van het programma van de Open Monumentendagen (volgend weekend) in Raamsteeg2 met een klassiek ontvangstkoor op de 'Escher' trappen. Koren is trouwens een thema bij de Open Monumentendagen.
En de avond is nog veel voller: Leidse Hout Festival, Midnight Walk, Ben Webster Tribute, om maar een paar hoogtepunten te noemen, allemaal eigenlijk niet te missen, maar helaas allemaal tegelijkertijd. Dus het wordt uiteindelijk de Q-Bus waar Spoelstra het voorprogramma verzorgt. Heftige improvisatie met gitaar, keyboards en heel veel elektronica, net zoals twee jaar geleden toen hij het voorprogramma vormde van Listener, toen op zijn plaats in de SUB071, nu valt het een beetje uit de toon bij De X.
Maar headliner is vanavond Plus Instruments, de newwave band met Truus de Groot die rond 1980 furore maakte in Nederland. Ze maakte toen ook tijdelijk deel uit van de Eindhovense groep Nasmaak waarvan het nummer Hondepoep nog steeds in de platenkast staat. Plus Instruments was jarenlang uit beeld en vanavond opeens in de Q-Bus.
Maar waar ze ruim 30 jaar geleden nog trendsettend waren met hun (toen) héél geavanceerde elektronica (zoals de kraakdoos van Michel Waisvisz), nu klinkt het allemaal wat gedateerd en ondanks video's en theremin is het nummer Freundschaft het enige dat blijft hangen. Best leuk hoor, maar geen topper.

LINKS:
Open Monumentendagen
Raamsteeg2
Spoelstra
Plus Instruments
Q-Bus
De X

Geen opmerkingen: