dinsdag 28 mei 2013

Ladies of the LowLands schitteren

Woorden schieten te kort om deze avond te beschrijven, zo mooi, adembenemend, indrukwekkend en ontroerend is het concert dat de Ladies of the LowLands vanavond laten horen. Acht Nederlandse singer-songwriters vanavond waarvan Kris Berry de spits mag afbijten. Een nummer met alleen gitaarbegeleiding, en een nummer Sofie en Cato erbij.
En die laatste kan blijven staan want Cato van Dijck van MY BABY is de tweede Lady in het uitverkochte LuxorLive in Arnhem. En als al die 700 mensen, ja echt allemaal, muisstil zijn bij iedere noot die gespeeld en gezongen wordt zorgt dat voor een magische sfeer. Iedere Lady doet twee nummers, solo of met (eigen) begeleiding, korte optredens dus van nog geen tien minuten telkens.
En dan staan ze daar opeens alle acht, de Ladies of the LowLands! Zingen a capella Diamonds in the Sky van Rihanna, achtstemmig! Op dat soort momenten, maar eigenlijk de hele avond zou je bijna vergeten foto's te maken laat staan iets op te schrijven. Kippenvel!
Zes van de acht Ladies passeerden wel vaker de revue in de verslagjes hier, maar niemand zo vaak als Lavalu (even nakijken en de teller staat intussen op negen, waaronder vorige maand nog bij MuziekGezien thuis). Het nummer Hey, The Sun's Here klinkt al geweldig met haar eigen bassist en drummer plus Yori Swart op gitaar en zang, maar als dan alle Ladies op het podium komen meezingen...
Niet alleen kippenvel, ook brok in de keel!
Yori Swart is de vierde Lady, we zijn nog niet op de helft, en na het uitbundige optreden van Lavalu blijft het in LuxorLive gewoon doodstil als zij een liedje met alleen akoestische gitaar speelt. Gelukkig heeft er niemand spelden bij zich, dus je hoort helemaal niets vallen. Vorig jaar een keertje gezien bij Velvet Leiden, maar dit is toch andere koek.
Ook Qeaux Qeaux Joans al vaker gezien, maar hier imponeert ze toch solo achter de piano, wat een stem, wat een blues, wat geweldig! En om vooral niet op safe te spelen zet ze vervolgens een nummer in dat ze eigenlijk pas vannacht heeft afgemaakt, doet ze samen met de andere Ladies. *superlatieven zijn op*
Sofie Letitre is na Cato de tweede nieuwkomer op dit weblog en zij is ook een ontdekking. Ze heeft van alle Ladies het meeste band bij zich, drummer, gitarist, effecten/trompet, en bij haar tweede nummer doen alle Ladies ook weer mee!
Vorig jaar voor het eerst Celine Cairo gehoord op de JazzDag in Rotterdam en toen maakte ze een geweldige indruk. Hier wordt dat alleen nog maar eens bevestigd. Eerst alleen met haar pianist/bassist, daarna met band. Iemand twitterda dat alle zangwedstrijdjes op tv per direct afgeschaft kunnen worden, de beste stemmen, singer-songwriters staan vanavond hier!
LuxorLive is overigens een schitterende concertzaal met een mooie akoestiek en dankzij Eric Corton's BNN That's Live (organisatie, geluid) is deze avond een weergaloos suces.
Als laatste Lady is er Fridolijn van Pol die samen met pianist Tony Roe (Tin Men & the Telephone) de sterren van de hemel speelt. Zaterdag nog Fridolijn met FinnSilver gezien in Amsterdam, maar dit is weer van een heel ander niveau. Nooit zoiets geweldigs meegemaakt! En nog steeds na bijna drie uur is het publiek volop aan het luisteren en dus muisstil. Aanstaande zondag weer FinnSilver op SummerJazz in Leiden, maar ach, je krijgt er nooit genoeg van.
Dan komt er ook nog een afsluiter met weer alle acht Ladies of the Low Lands die Fink's
Perfect Darkness coveren. Deden ze vorige week ook al kort bij De Wereld Draait Door, maar hier spelen ze de hele versie. Indrukwekkend!
Vooraf denk je dat dit best wel eens een heel bijzonder concert kan worden, maar het uiteindelijke resultaat overtreft de stoutste verwachtingen! Blij dit te hebben meegemaakt en het smaakt naar meer, zo mooi!
Aanstaande zaterdag om 18.00 uur is het resultaat te horen op 3fm bij That's Live van BNN, maar dat zal niet hetzelfde zijn, de magie van deze avond is niet op radio, laat staan op dit weblog, te vatten. Acht supervrouwen die voor een gedenkwaardige avond zorgen, het is gewoon niet te omschrijven!

LINKS:
Kris Berry
Cato van Dijck
Lavalu
Yori Swart
Qeaux Qeaux Joans
Sofie Letitre
Celine Cairo
Fridolijn van Poll
LuxorLive
That's Live
Ladies of the Low Lands fansite
Meer foto's

Geen opmerkingen: