zondag 19 mei 2013

Hofjesconcerten en (veel) meer

De dag begint mooi en zonnig bij deze vijfde editie van de Leidse Hofjesconcerten (voorheen ook bekend als Cum Laude concerten). Eerste stop is de Brouckhovenhof waar gitarist Izhar Elias klassieke Spaanse muziek speelt. Al vaker gezien en het blijft altijd boeien.
Ties Mellema is een veelzijdig saxofonist en dat blijkt eens te meer doordat dit optreden compleet anders is dan zijn optreden vorig jaar. Toen heel veel elektronica, nu alleen twee saxen, onversterkt. Enige overeenkomst is dat hij ook nu weer delen speelt uit het eerste celloconcert van Bach. En verder modern werk van Auerbach en Noda. Mooi weer in de Pieter Loridanshof.
Eerste twee concerten waren nog heerlijk in de zon, maar langzamerhand wordt het wat bewolkt bij het optreden van het Matiss Cudars Quartet. Al vaker gezien en altijd een genoegen, zo ook vandaag in de Groot Sionshof.
Als de zon dan toch weg is is het tijd om ook eens binnen te kijken, want in Scheltema is er weer het maandelijkse Theatercafé. Zanger Ludo Timp opent daar de middag met Ewald Ebing op toetsen. Vijf mooie liedjes en met veel gevoel gezongen, alleen het repertoire is wel erg zoet.
Op de binnenplaats van Scheltema is ondertussen ook een hofjesconcert aan de gang met de net gisteren uit Boston teruggekeerde zangeres Vivienne Aerts en de invallende Frans Heemskerk op piano. Hoewel er niet eens tijd is geweest om te repeteren klinkt het al prima.
De Jan de Laterehof is een geval apart, altijd gezellig in dit studentenhuis. Vandaag thuisbasis voor het Furmi Gomez Trio en die laten hier een mooi optreden zien. Soort van Post-Bob met mooie solo's en interacties. Met Attila Gyarfas op drums, die zie je de laatste tijd ook overal!
Het begint inmiddels frisser te worden, dus tijd voor nog een binnenoptreden bij het Theatercafé in Scheltema. Maar van cabaretier Jeroen Koster wordt bijna niemand vrolijk. Misschien leuk na heel veel bier na middernacht in de kroeg, niet op zondagmiddag.
Afsluiter bij het theatercafé is de min of meer symphonische rockband Kae die in 20 minuten wél indruk weten te maken. Veelzijdig en verrassend, want het is véél meer dan de aangekondigde singer-songwriter.
Buiten is het inmiddels frisser geworden en omdat er toevallig toch een vleugel binnen staat worden de twee laatste hofjesconcerten optredens van Vivienne Aerts en Frans Heemskerk verder binnen gespeeld. Leuk om te horen hoe dit duo groeit in één dag, en die vleugel is echt fantastisch mooi. Binnen de kortste keren hebben ze het (rumoerig vertrekkende) theaterpubliek stil!
Inmiddels is het zondagavond en dus tijd voor de Men in Blues in 't Praethuys. Met vanavond Chris Koenen, Robbie Carree (gister nog met King Mo in Amersfoort gezien), Cedric Glans en alweer Frans Heemskerk. Ze spelen hier iedere week, is altijd goed, maar dit is weer zo'n speciale avond waarbij ze boven zichzelf uitstijgen!
Openingsnummer We're Gonna Have a Good Time dekt de landing  zeker en de bijdragen van Bart Landstra (zang/mondharmonica) zijn ook niet mis. En na het afsluitende Temptation volgt er nog een toegift: Rock This Town zet 't Praethuys op zijn kop! Mooie afsluiting van deze eerste Pinksterdag.

LINKS:
Izhar Elias
Ties Mellema
Matiss Cudars
Ludo Timp
Vivienne Aerts
Furmi Gomez
Kae
Men in Blues
Leidse Hofjesconcerten
Theatercafe
Scheltema

Geen opmerkingen: