vrijdag 24 mei 2013

MeerJazz goed van start

Eigenlijk zou ze hier vorige week al staan, maar door een misverstand is ze er vandaag, Habiba. Een singer-songwriter die zichzelf begeleidt op draagbare harp, dat zie je niet vaak, maar wel vanmiddag in Plato. Dan verwacht je iets van Keltische folk en dat is dus helemaal niet het geval. Mooie luisterliedjes om stil bij weg te dromen.
Op het avondprogramma staat vandaag MeerJazz in Hoofddorp. Altijd een gezellig festival met veel goede muziek. Op het buitenpodium op het Polderplein is het aan Lils Macintosh en Clous van Mechelen om de boel op te warmen en dat valt niet mee met deze temperaturen. Gelukkig is het koopavond en is er een constante stroom van publiek dat altijd wel een paar nummers blijft luisteren. Voornamelijk bekende standards is het perfecte repertoire op deze plek.
Na de officiële opening door de burgemeester kan het Rinus Groeneveld Wouter Kiers Kwartet het publiek voor het Cultuurgebouw twee lang uur zijn gang gaan. Maar het wordt tijd om ergens binnen op te warmen.
En dat gaat prima met ZooT, de vintage dance band. Vrolijke swing uit de jaren dertig en veertig met soms behoorlijk eigenzinnige arrangementen. Een deel van het optreden wordt vocaal opgeluisterd door Léah Kline en als regelmatige bezoeker van De Twee Spieghels is het leuk Jeen Rabs op gitaar en Kurt Schwab op baritonsax hier eens in een andere rol te zien.
De grote zaal van Duycker is afgeladen vol voor het optreden van Nueva Menteca met een ode aan Carlos Santana. Swingende versies van nummers als Samba Pati en Oye Como Va. Met Jeroen Vierdag op bas en Carlos Matos op de piano, die ook wel eens in De Twee Spieghels speelden.
Indrukwekkend zijn de Jazz Juniors onder leiding van Peter Guidi. Nog nooit zo'n jonge big band gezien en het klinkt allemaal geweldig. Menige volwassen band zou het afleggen tegenover die jongens en meisjes, ze wonnen de afgelopen jaren dan ook diverse prijzen!
Dé verrassing van de avond is de Leonie Tielemans Group met originele en inventieve pop-jazz. En dan ook nog eens over een gouden stem beschikken, het kan niet op. Zo te horen voornamelijk eigen nummers en dat is ook altijd prettig!
Op het buitenpodium is ook nog steeds muziek, nu door de groep Amigos, maar het is intussen zo koud geworden dat het voor muzikanten en publiek niet echt prettig meer is, maar ja, aan het weer verander je niets. Desalniettemin is MeerJazz weer goed van start gegaan met een hoge kwaliteit en een afwisselend programma.

LINKS:
Habiba
Lils Mackintosh
Clous Van Mechelen
Wouter Kiers
ZooT
Nueva Manteca
Peter Guidi
Leonie Tielemans
Meer Jazz

Geen opmerkingen: