zondag 5 mei 2013

Bevrijdingspop Haarlem is stoffig maar muzikaal top

Voor het eerst naar Bevrijdingspop in Haarlem, al 32 edities gemist dus. En het is niet zomaar een festival: vier podia, zo'n 25 bands in de Haarlemmerhout is niet mis. Er is het Houtpodium waar de grote acts staan, het Jupiler/Sena podium voor aanstormend talent, een kinderpodium (niet geweest) en het podium op het Plein van de Vrijheid waar een singer-songwriters een mix van eigen nummers en covers staat te spelen.
Op het grote Houtpodium maakt Mozes and the Firstborn zijn opwachting, onlangs nog gemist tijdens de Record Store Day Afterparty maar wel een kort optreden gehoord bij een instore in Plato. Prima indie-pop gitaarbandje en ook nu blijft hun single I Got Skills weer heerlijk hangen. Vooral het vaak licht lome karakter van de nummers spreekt erg aan.
Mister & Mississippi stond vorige week nog op het Life I Live Festival in Den Haag en klonk toen al uitstekend, vandaag dus de hele set gaan horen en dat is een genoegen, prachtige indie-folk! Veel bands worden tegenwoordig 'gedwongen' covers te spelen voor bijvoorbeeld Giel Beelen of De Wereld Draait Door, en die nummers hoor je steeds vaker terug bij hun optredens, mooie versie vandaag dus van Bowie's Where Are You Now.
Eén van de belangrijkste redenen om vandaag naar Haarlem te gaan is Qeaux Qeaux Joans. Eind vorig jaar een prachtige cd gemaakt en was afgelopen oktober meer dan overtuigend tijdens een akoestische instore bij Plato in Leiden. Maar hoe is dat live met een complete band? Nou, in één woord GEWELDIG! Met extra versterking van zangeres Fridolijn van Poll en Teus Nobel op Flugelhorn is dit een gedenkwaardig optreden.
En ook een nummer solo met alleen gitaar overtuigt, wat een podium personality! Aanstaande vrijdag speelt Qeaux Qeaux Joans in de Leidse Q-Bus. Dat mag je echt niet missen!
Dan valt er een beetje een gat in de programmering, geen zin in The Kik en Van Velzen, maar op het Plein van de Vrijheid is én lekker eten én leuke muziek te vinden. Zoals Mille's Rascals, een leuk lounge jazzkwintet met een mengeling van standards en eigen nummers.
Of One C, een vette Haarlemse funk en jazz formatie. Ondertussen is het razend druk geworden op het festival en wordt het steeds moeilijker om op tijd bij de diverse podia te zijn.
Ook het Jupilerpodium is nauwelijks bereikbaar vanwege het optreden van Nielson. Leuke liedjes hoor, maar begrijp echt niet waarom het hier zo druk is.
Bij Asaf Avidan klinkt het wel allemaal erg goed, maar er is nu echt geen doorkomen meer aan. Gehoord maar niet gezien dus. Wel weer aanwezig bij de hardrockers van Wallace Vanborn uit Belgie. Knallen!
Baskerville, met live band, stond in 2011 al eens op Werfpop in Leiden, hier maken ze er ook weer een geweldig feest van.
Mooi hoor dat nummer met Tessa Douwstra (Orlando): What A Surprise! Een onverwachte, maar heel goede combinatie.
Skip&Die vorige weerk nog gemist in Den Haag, nu eindelijk eens live gezien. Visueel een hoogtepunt, maar muzikaal erg veel effectbejag. Leuk om eens gezien te hebben.
Het is mooi geweest, het festivalterrein ligt rond de bouwput van het nieuwe provinciehuis en het stof komt dan ook oren en neus langzamerhand uit. Huiswaarts dus, maar niet zonder een stop in het Leidse 't Praethuys voor nog een setje Men in Blues.

LINKS:
Mozes and the First Born
Mister and Mississippi
Qeaux Qeaux Joans
Mille's Rascals
Nielson
Wallace Vanborn
Baskerville
Skip&Die
Bevrijdingspop
Men in Blues

Geen opmerkingen: