zondag 12 mei 2013

Veel variatie op Breda Jazz

Het is de laatste dag van de 43ste editie van het Breda Jazz Festival dat de naam heeft vooral een oude stijl jazz/dixieland festival te zijn. Was misschien vroeger wel zo, maar op de dertig binnen- en buitenpodia is veel meer te beleven. Zoals het Latin kwartet Mogambo dat met rumba en samba de boel aardig weet op te warmen.
En ook de Engels/Nederlandse band Tipitina weet daar aardig weg mee. Want hoewel hun roots iets noordelijker liggen, rond New Orleans zeg maar, zorgen ze wel voor een prima Mardi Gras sfeertje met onder andere Play Someting Sweet (Brickyard Blues). Voor fans van Professor Longhair en Allen Toussaint een feest.
Het grootste en drukbezochtste podium staat aan de zuidzijde van de Grote Markt en dat is geen podium voor nieuwlichters. Maar de Dirty Dozen is wel een prima hedendaagse interpretatie van de traditionele New Orleans jazzband. Ook hier een prima sfeertje.
En ja, het ontbreekt op geen enkel jazzfestival, er zijn ook podia met blues. Zoals het strakke Chicago Hot Rods met hun stuwende, rockende blues.
En even verderop staat de Franse band Bad Mules een ander soort blues te spelen, meer zuidelijk en warmer met sax en zingende drummer. Ja, op dit festival is echt voor elk wat wils.
Tot dusver is het een leuk festival met prima muziek, maar nog niet iets om speciaal naar Breda te gaan gezien. Dat verandert gelijk bij het optreden van Sensuàl. Wat een geweldig quintet is dit, met hun uitdagende Latin fusion spelen ze het hele publiek stil en de laatste druppels regen weg!
Op weg naar het volgende podium toch nog even een looporkest gespot, Rue D'Anvers op weg naaar hun podium, al spelend, in pakjes.
In de Stadsgalerij is een programma aan de gang over de invloeden van Latin op de hedendaagse jazz. Het Trio Desgargando brengt al het goede van Latin en eigentijdse improvisatiemuziek samen.
En hoewel het tot zover al een prima muziekdag is, komen nu pas de bands die de doorslag gaven om naar Breda te gaan. Helaas alle drie tegelijk, dus van geen van drie het optreden helemaal kunnen zien. Heen en weer rennen!
Eerst naar het Scallymatic Orchestra, staat al lang op de verlanglijst, zeker sinds ze Jimi Hendrix nummers zijn gaan spelen. Maken deel uit van het Nu Jazz collectief samen met o.a. State of Monk en Jazzinvaders. Heerlijk groovende souljazz, met mooie en soms bijna onherkenbare uitvoeringen van Crosstown Traffic, 3rd Stone from the Sun, Foxy Lady en persoonlijke favoriet Angel, heb de single nog altijd!
Even verderop spelen Laura Vane and the Vipertones, ook niet mis en sinds 2009 niet meer gezien. Maar nog helemaal niets aan kwaliteit verloren, Spetterend optreden met onder andere Rolf Delfos op Sax en Frank Montis op toetsen.
En dan ook nog James & Black, vandaag met Jay Tee Teterissa en Marcellino Latupeirissa. Vaker gezien als duo of trio, maar dit voegt echt iets toe. Voor wie er niet bij was (en het was er afgeladen), op 2 juni staan ze op SummerJazz in Leiden!
Breda Jazz Festival is heel goed bevallen, volgend jaar vast in de herhaling.
Op weg naar huis nog even een tussenstop bij 't Praethuys voor de Men In Blues, maar vanavond is dat de Little Boogie Boy Band ft. Bart Landsstra, ook niet verkeerd!

LINKS:
Mogambo
Tipitina
Dirty Dozen
Chicago Hot Rods
Bad Mules
Sensuàl
Rue d'Anvers
Scallymatic Orchestra
Laura Vane and The Vipertones
James & Black
Breda Jazz
Little Boogie Boy

Geen opmerkingen: