vrijdag 17 mei 2013

Variaties op de blues in Leiden

De Belgische formatie The Rhythm Junks heeft een nieuwe lp/cd uit, Beaten Borders, en ter promotie staan ze vanmiddag (13.00 uur!) in de Velvet. Spelen vanavond in 013, vandaar, Belgen en topografie, mogen we daar grapjes over maken? Over de muziek in elk geval niet! Op de plaat maken ze gebruik van allerlei samples en pedalen, hier spelen uitgeklede versies. Heerlijke lome blues met een tikje psychedelica, je zou er bijna voor naar Tilburg afreizen.
Maar er is vanavond weer een overdosis aan interessante concerten en weliswaar met pijn in het hart (o.a. geen Meet&Greet, geen Spieghels, geen Vrijplaats, geen Lazaru's) wordt het de Q-Bus waar twee Amerikaanse bands spelen, die misschien niet snel weer in Leiden terugkomen. De Jason Serious Band opent de avond met mooie, meerstemmig gezongen, ontspannen Americana.
En de hoofdact vanavond zijn de weergaloze Wood Brothers, die bezig zijn met hun eerste Europese tournee en twee optredens in Nederland doen, in Amsterdam en Leiden dus. Fantastisch optreden waarbij je de halve Amerikaanse muziekgeschiedenis voorbij hoort komen, maar dat ze toch tot een geheel eigen stijl weten te smeden.
Van Leo Kottke tot Creedence, van Los Lobos tot Thelonious Monk en van Bo Diddley tot de Eagles, een heerlijke smeltkroes. Veel fans in de zaal vanavond, want nummers als One More Day worden spontaan meegezongen. Ze hebben het duidelijk naar hun zin en als ze volgend jaar opnieuw naar Europa komen staan ze hier zeker weer!

LINKS:
Rhythm Junks
Velvet
Jason Serious Band
Wood Brothers
Q-Bus

Geen opmerkingen: