zaterdag 18 mei 2013

Amersfoort Jazz met veelzijdig programma

Voor alles moet een eerste keer zijn en vandaag is het de eerste keer naar Amersfoort Jazz. En dat begint gelijk goed op het hoofdpodium op het Lieve Vrouwenkerkhof met SuperSwamp ft. Eline Gemerts. Eerst spelen drummer Erik Kooger, gitarist Jerome Hol en toetsenist Bas van Lier een deel van hun Kill Bill Project en na zo'n 20 minuten komt zangeres Eline Gemerts erbij en gaat het helemaal los met swingende, funky soul.
Op de gezellige Groenmarkt is Tim Wes inmiddels al aan zijn tweede set begonnen, wel eens op tv gezien, maar nog nooit in het echt en dat is een verademing met deze geweldig swingende band! Veel vrijheid en veel improvisatie maken indruk.
Optredens op de Groenmarkt worden afgewisseld met optredens op de naastgelegen Appelmarkt zodat er op deze twee pleinen samen een continue programma is. En óp die Appelmarkt speelt de jonge groep For The Birds hun tweede set. Met veel nummers van hun binnenkort te verschijnen ep. Iets te hoog croon gehalte.
De Langestraat is de verbindingsroute tussen de divers podia en hier is vertier door De Nieuwe Galukken. Een vrolijk zooitje ongeregeld in kamerjassen met een afwisselend cover repertoire.
Terug op de Appelmarkt staan Fly Sparks & The Do Re Mi's op het podium. Deze jonge band uit Tilburg wordt vandaag bijgestaan door het Rossignol strijkkwartet. Doet af en toe denken aan een jazzy versie van Kid Creole of Gruppo. Leuk en onderhoudend.
Eén van de aanleidingen om naar Amersfoort te gaan was de cd presentatie van Phaedra Kwant. Ooit eens gezien in De Leidsehout in Leiden maar sindsdien is het er niet meer van gekomen. Nu dus eindelijk. Een optreden dat er niet om liegt met Rembrandt Frerichs op toetsen, Ruud Breuls op trompet, Arno van Nieuwenhuize op drums en Peter Tiehuis op gitaar wordt het één groot feest! De cd Still Listening is zondermeer een aanrader.
Terug op Lieve Vrouwekerkhof is inmiddels Zorita de boel aan het opwarmen met een combinatie van Balkan en Spaanse muziek. Er wordt flink gedansd voor het podium op deze opzwepende klanken.
Er is, ook in Amersfoort, een bluespodium waar Mike and the Mellotones stevige bluesrock laten horen. Recht toe recht aan en knallen maar!
Maar toch weer terug naar het hoofdpodium voor de Nordanians, een trio uit Amsterdam Noord, aangevuld met Jörg Brinkman op cello, Fraser Fifield op sax en fluit en Maarten Ornstein op basklarinet. En die drie dus samen met Oene van Geel op viool, Mark Tuinstra gitaar en Niti Ranjan Biswas op percussie en dan heb je dus een supergroep. Heel bijzonder, dan weer opzwepend, dan weer lichtvoetig. Mooi!
In het theater De Lieve Vrouw is een binnenoptreden van Kapok, al vaker gezien maar geen concert is het zelfde, dus altijd de moeite waard. Vandaag spelen ze een power-set ('we dachten dat jullie dat wel leuk zouden vinden'), compleet anders dan een paar weken geleden toen ze in Leiden speelden. Maar als immer niet te versmaden!
Na afloop verder naar het bluespodium waar King Mo goed bezig is en de sfeer er nu aardig in zit. Prima powerblues waarbij je flarden van groepen als The Free hoort. Pas nog gezien tijdens de Dutch Blues Awards, maar hier klinkt het allemaal net iets overtuigender. Uitstekende band!
Op de Appelmarkt zijn Saskia Laroo & Warren Byrd met een aantal muzikanten die hier eerder op de dag al speelden een heerlijk funky jamfeest aan het bouwen. De Appelmarkt puilt nu uit van het publiek en terecht, wat een heerlijke grooves!
Er staat hierna nog meer op het programma, maar ja, de laatste trein wacht niet. Scheelt weer een moeilijke keuze tussen de Amsterdam Klezmer Band, de Houdini's, Teus Nobel en Peter Beets. Amersfoort Jazz is een prima en veelzijdig festival, met veel goede muziek, volgend jaar misschien weer.

LINKS:
SuperSwamp
Tim Wes
For the Birds
Nieuwe Galukken
Fly Sparks
Phaedra Kwant
Zorita
Mike and the Mellotones
Nordanians
Kapok
King Mo
Saskia Laroo
Amersfoort Jazz

1 opmerking:

riekje.hoffman@gmail.com zei

Fijn zo'n blogspot om informatie te kunnen delen. In dit geval heb ik de link toegevoegd aan Amersfoort Festivalstad. Met dank aan de schrijver dezes.