zondag 3 juni 2012

Bijzondere Summer Jazz in Leiden

De weersvooruitzichten waren niet geweldig, maar gelukkig klopt er vandaag niets van. Gelukkig voor Summer Jazz in Leiden, want wat is er mooier dan een openluchtfestival in de zon? Het is elf uur in de ochtend, echt druk is het nog niet maar het festival gaat beginnen.
En wel met een optreden van Levantasy bestaande uit Yoram Lachish op hobo en andere blaasinstrumenten,Rembrandt Frerichs op piano,Tony Overwater op bas en Vinsent Planjer op drums en tombak. Mooi begin met veel oosterse invloeden, klein in uitvoering, maar groots in resultaat.
Vorig jaar was de eerste editie van Summer Jazz in De Leidse Hout, toen met één podium en (te) lange pauzes toch al een succes, nu met drie podia en veel meer bands en een uitstekende line-up belooft het vandaag het helemaal te gaan worden. En hoewel het nog niet echt druk is hebben de dames achter de bar er veel zin in.
Levantasy treedt op het Het Grote Buiten, het hoofdpodium van Summer Jazz, maar aan de andere kant is er het Proefpersoon Podium in een tent waar als eerste de Engelse hard bop formatie The Magic Hat Ensemble speelt. Na de dromerige opening van het festival is het nu opeens met beide voeten op de grond, het swingt als een gek, alhoewel het wel een beetje voorspelbaar is.
Op Het Kleine Buiten, het derde podium is ruimte voor het aanvullende randgebeuren. En dat zorgt gelijk voor iets extra's aan dit festival, want hoewel de muziek centraal staat is er ook ruimte voor andere zaken, zoals en optreden van stand-up comedian Pieter Bouwman.
En dan op het hoofdpodium publiekstrekker nummer één: Jungle by Night. En hoewel ze afgelopen half jaar al twee keer in Leiden stonden (Q-Bus en LVC) begint het al behoorlijk druk te worden in De Leidse Hout. En terecht, van deze Afrojazz krijg je nooit genoeg!
Leiden is stad van Kennis en Cultuur en ook Summer Jazz ontkomt daar niet aan. Op Het Kleine Buiten verzorgt Freezing Physics demonstraties met ballonnen en prei. En wat daarmee gebeurt bij 200 graden onder nul. Boeiend!
Maar er is ook aandacht voor min of meer traditionele jazz met de Tiny Little Big Band. Al een tijdje niet meer gezien en als altijd een feest. Traditioneel? Niet echt als je ook nummers als Jump en Walk This Way op je repertoire hebt staan.
Op Het Kleine Buiten is er weer een sideshow bezig van nu Che-Sel-Lüch van choreografe Katja Heitmann met een aanstekelijke en feestelijke performance. Langzamerhand begint Summer Jazz Lowlandsachtige vormen aan te nemen.
Terug op Het Grote Buiten speelt inmiddels BRUUT! Stonden in januari nog tijdens de Leidse Jazzweek in Quintus, nu spelen ze de boel plat. Met mooi eigen werk en het altijd geweldige Led, een ode aan Led Zeppelin. Heerlijke Hammond Funk met ook een knipoog naar het verleden. Things Ain't What They Used to Be.
Eigenlijk is het tot nu toe nonstopmuziek, maar nu valt er even een pauze. Niet toevallig, want het is tijd voor een workshop Djembe door niemand minder dan Defunkt trombonist Joseph Bowie. Dertig djembe's en dertig deelnemers! Indrukwekkend.
En dat is ook de Bart Wirtz Electric Band met Tim Eijmaal op gitaar, Eric Hoeke op drums en Arto Boyadjian op bas. In januari nog gezien tijdens het Leidse Jazzfestival, nu hier helemaalop hun plaats.
En bijna raak je verzadigd, maar dan is er La Boutique Fantastique met een geweldig optreden. Beetje bombastisch, maar net niet té. Echt genieten.
En genieten doet het publiek ook dat inmiddels al lang flink aangestroomd is. De lokatie is De Leidse Hout waar ook op 8 juli weer Werfpop plaatsvindt.
En dan weer zo'n Lowlands momentje, professor Vincent Icke geeft een geweldig college over de oerknal. Maak je toch niet vaak mee op jazzfestivals.
En er is ook ruimte voor beeldende kunst. Dit werk is ter plekke gemaakt in de LAK galerie.
En op Het Kleine Buiten speelt ondertussen Joep Pelt.
Het publiek heeft het helemaal naar zijn zin.
Gare du Nord is natuurlijk een echte crowdpleaser en trekt ook het meeste publiek. Maar of het het muzikale hoogtepunt is?
Want op hetzelfde moment speelt Tin Men and the Telephone tegendraads en eigenwijs, geweldig! Op 29 september zijn ze weer in Leiden bij Hot House.
Dit tweede, meer dan geslaagde Summer Jazz festival kan niet meer stuk, hoewel Marbert Rocel niet echt weet te overtuigen. Eigenlijk eerste groep die wat tegenvalt vandaag.
Sterker nog, ze zijn eigenlijk een beetje storende factor bij het mooie en gevoelige optreden van Karsu Dönmez.op Het Proefpersoonpodium. Want deze zangeres en pianiste verdient meer aandacht.
Maar alles bij elkaar is dit toch wel echt uitgegroeid tot een topfestival, wat Lowlands is voor de popmuziek is Summer Jazz voor de Nederlandse jazz!

LINKS:
Levantasy
The Magic Hat Ensemble
Jungle by Night
Tiny Little Big band
Bruut!
Joseph Bowie
Bart Wirtz
La Boutique Fantastique
Gare du Nord
Tin Men and the Telephone
Marbert Rocel
Karsu Dönmez
Summer Jazz

Geen opmerkingen: