vrijdag 15 juni 2012

Beelden, design, architectuur en veel muziek in Leiden

Het is zomaar een donderdag in Leiden en dat begint dan al om twee uur in de middag met een lezing van hoogleraar kunstgeschiedenis nieuwste tijd Kitty Zijlmans over Beelden Buiten: betekenis, effect en emotie. Interessante lezing, maar door het tijdstip erg weinig publiek. In het kader van Beelden in Leiden komen er nog twee interessante lezingen.
Dan gelijk door naar StreetDays in De Waag voor een seminar en presentatie van het Leidse bedrijf Streetlife, dat mooi straatmeubilair maakt. Mooi en vooral ook duurzaam. Leverden bijvoorbeeld heel veel straatbanken voor de Olympic Parklands in Londen komende zomer. Gaat vrijdag verder met o.a. lezingen van Neil Mattinson, Matthias Funk en Joan Busquets.
Interessant allemaal, maar van muziek nog geen spoor.
Gelukkig is er dan het RAP Architectuurcentrum dat tijdens de RAP op Donderdag een lezing omlijst met muziek. Vandaag met Arto Boyadjian die we vooral kennen als bassist bij het Bart Wirtz Electric Quartet en van optredens in De Twee Spieghels, maar hier te horen is als singer/songwriter. Veel covers (o.a. Eagles) maar ook wat eigen werk.
De lezing vervolgens van Onno Blom over de huizen van Jan Wolkers is ook boeiend, Oegstgeest, Leiden, Amsterdam en Texel was waar hij woonde en in veel boeken heeft hij die beschreven. Een interessante stapel.
Om de hoek bij Velvet speelt vervolgens Ellen ten Damme bij een instore optreden. Voornamelijk nummers van haar nieuwe cd Het Regende Zon, maar ook nummers uit 'de oude doos' (haar woorden). Mooie set van 30 minuten met gastoptreden van Ekster Arie, die Ellen van de straat heeft gered (Ellen de Ekster, niet andersom).
Ondertussen is het al weer laat geworden, dus snel even een hapje eten bij Klein Maar Fijn en gelijk door naar de Q-Bus voor het optreden van de Hackensaw Boys. Ooit al eens eerder gezien, maar jaren geleden en nu zijn ze dus weer op een Europese toer. Het duurt even voor ze echt op gang komen, net een reis van Bazel naar Leiden achter de rug, maar al snel barsten ze echt los.
Ruim twee uur non-stop spelen ze geweldige bluegrass en als na 75 minuten de setlist is afgewerkt, weten band en publiek van geen stoppen. Voor het eerst deze toer eindigen ze het optreden dan ook tussen het publiek, en na ruim twee uur is het echt afgelopen. Vooral veel publiek van buiten Leiden, zit Leiden te slapen?

LINKS:
Beelden in Leiden
Streetlife
Arto Boyadjian
RAP
Ellen ten Damme
Velvet
Hackensaw Boys
Q-Bus

Geen opmerkingen: